Hlavní obsah

Vedení extraligy je proti snížení Kubinova trestu

Vyřešení situace s pokutou Pavla Kubiny za nařčení rozhodčího zřejmě nebude tak jednoduché, jak se ještě v úterý zdálo. Se změnou trestu, kterou dojednal během cesty v zámoří přímo s Kubinou první místopředseda Českého svazu ledního hokeje Zbyněk Kusý, totiž nesouhlasí ředitel extraligy Stanislav Šulc.

Článek

Kubina byl potrestán pokutou 200 000 korun a zákazem startu v patnácti extraligových zápasech za poškozování dobrého jména soutěže, kterého se dopustil obviněním rozhodčího Petra Boliny z ovlivnění zápasu semifinále play-off mezi Vítkovicemi a Zlínem.

Hráč Tampy však odmítl pokutu zaplatit a představitelé Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) se obrátili na výkonný výbor ČSLH. Ten rozhodl, že pokud hráč spor neurovná, nebude moci s velkou pravděpodobností reprezentovat Českou republiku v Turíně.

Kusý se proto na nedávné zámořské inspekční cestě dohodl s Kubinou na kompromisu. Hokejistovi bude snížena pokuta na polovinu a on ji převede na konto Nadace Ivana Hlinky, namísto do pokladny APK. Toto řešení posvětil svazový předseda Vratislav Kulhánek a byli o něm informování i generální sekretář svazu Martin Urban a prezident APK LH Luboš Koželuh.

Šulc: VV nemůže zasahovat do chodu extraligy

Kusý proto na pondělní tiskové konferenci uvedl, že spor se podařilo vyřešit a zveřejnil, za jakých podmínek. To se však nelíbí řediteli soutěže Šulcovi a například ani místopředsedovi svazu Pavlu Halasovi, který je jinak také šéfem komise rozhodčích.

"Výkonný výbor nemá žádné kompetence zasahovat do chodu a řízení extraligy a měnit rozhodnutí učiněná v souladu s platnými řády," uvedl Šulc ve zprávě, kterou vydal ve středu. Původní disciplinární trest tak podle něj platí a žádná dohoda s hráčem na něm nemůže nic změnit. Šulc také podotkl, že se Kubina proti rozhodnutí disciplinární komise ani neodvolal k valné hromadě APK LH, na což měl právo.

Řešení vzniklého problému komplikuje i fakt, že předseda svazu Kulhánek je momentálně v nemocnici, kde se v úterý podrobil operaci. Kusý, druhý nejvýše postavený muž ČSLH, své stanovisko nemění. "Za vším, co jsem řekl, si stojím. Řešil jsem úkol, který jsem dostal od výkonného výboru, a vše jsem konzultoval s panem Kulhánkem," řekl Kusý, který chce nyní počkat pár dní a poté se spojit s předsedou svazu.

Reklama