Hlavní obsah

Člověk by rád tahal za šňůrky, ale nemůže, litoval Král

Extraligový debut na pozici hlavního kouče má za sebou po duelu se Spartou Richard Král. Bývalý forvard v něm Pardubicím k vytouženým bodům nepomohl, jeho tým zůstává těsně nad tabulkovým dnem, ale pětačtyřicetiletý trenér měl přes porážku 2:4 ze hry svých svěřenců dobrý pocit.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Nový pardubický trenér Richard Král v utkání s pražskou Spartou.

Článek

"Bylo to celkem v pohodě, měl jsem z toho větší strach. Ale člověka to vtáhne do zápasu, takže není čas nad ničím přemýšlet," pousmál se v rozhovoru s novináři Král, jenž ještě loni oblékal dres polského Jastrzebie a mohl tak velmi dobře porovnávat.

"Ty nervy a adrenalin, to je asi plus minus stejné. Samozřejmě pro toho trenéra asi ještě o něco horší, protože by nejradši tahal za ty šňůrky, ale nemůže," prohlásil Král.

U pardubické mládeže, kterou vedl před nástupem na střídačku prvního týmu rovněž s Markem Zadinou, byl většinou jako ten emotivnější více slyšet Zadina. "Myslím, že dnes jsme křičeli oba docela dost. Snažíme se to kočírovat a mluvit na kluky. Ale je pravda, že Marek je asi emotivnější a vždy i byl impulzivnější než já, když jsme ještě hráli. Věřím, že se budeme dobře doplňovat a půjde to," přál si Král.

S vystoupením Dynama pod svým vedením byl spokojený. "Spokojený s tím, jak kluci hráli, protože dvě třetiny byly fakt dobré, a kdybychom neudělali ty chyby na konci druhé třetiny a na začátku třetí, tak jsme mohli pomýšlet i na vítězství. A asi kdyby se nám maličko lépe povedly přesilovky," přemítal Král.

Kvalita Sparty nakonec převážila, uznal Král

Kromě odhodlání a nasazení ho těšil i relativně dobrý herní projev. "Kluci chtěli, měli tam ty šance, snažili jsme se pracovat na tom, aby se nezbavovali kotoučů, a snažili se hrát na puku a kombinovat. Myslím, že to i vycházelo. Byly tam šance a dobré akce i ve třetí třetině, kdy jeli Tybor a Sýkora sami. Góly jsme bohužel nedali a soupeř nás pak potrestal, kdy jsme se tlačili dopředu a otevírala se naše zadní vrátka," řekl Král.

Přiznal, že kvalita Sparty nakonec převážila pomyslné misky vah na stranu tradičního rivala. "Kluci se nezmění v hlavách ze dne na den, bude to chviličku trvat. Ta pohoda, kterou mají hráči jako Hlinka, Réway nebo Buchtele, to asi rozhodlo," konstatoval.

Přetrvávající bolestí se ukázala koncovka. Dynamo selhalo v celé řadě hodně dobrých šancí. Prozatím ne náhodou mají Východočeši na kontě jen 18 vstřelených branek za 10 zápasů. O tři méně jich dal v celé soutěži jen Zlín v devíti vystoupeních.

Pozitiva i v ofenzívě

"Je to o sebevědomí, ale i o šikovnosti hráčů, o štěstí... Je tam strašně moc faktorů. Ale na druhé straně i Robert Kristan chytil hodně gólů. Někdy to tam napadá, někdy ne. Třeba hned příští zápas z toho dá Rado Tybor dva góly," věří Král.

I přesto se v ofenzívě ukázala i pozitiva. Petr Sýkora a Jan Starý si připsali shodně druhý gól v sezóně. "I právě Tybor tam měl dnes dobré věci, jen škoda chyby před třetím gólem Sparty. 'Sejček' dal také gól. Ta hra opravdu nebyla špatná a je z čeho se odrazit," myslí si Král.

"Měli jsme však ještě problémy v obranném pásmu, sparťané jsou šikovní a my jsme měli problémy s přebíráním hráčů a jejich obsazováním u nás ve třetině. Střední a útočné pásmo, tam to bylo celkem v pohodě. Také musíme ještě o trochu více zjednodušit přesilovky," vyjmenoval Král.

Reklama

Související témata: