Hlavní obsah

Trenér Martinec u hokejistů Pardubic skončil

PARDUBICE

Trenér Vladimír Martinec a jeho asistent Jiří Šejba končí u hokejistů Pardubic. K rezignaci se rozhodli po prohře 2:5 v pátečním utkání s Libercem, mužstvo obhájců titulu v sobotu převzali dosavadní trenér juniorky Vladimír Bezdíček a Petr Hemský, kteří povedou tým poprvé v nedělním prestižním duelu proti Spartě. Na internetové stránce klubu dnes oznámil trenérskou výměnu generální manažer Moelleru Zbyněk Kusý.

Foto: ARCHIV

Vladimír Martinec

Článek

Martinec a Šejba doplatili na špatné výkony mistrovského týmu, který je v tabulce až na dvanáctém místě. "Bohužel se nepodařilo navázat na výkony v minulých sezónách a situace vykrystalizovala k tomuto řešení," řekl Kusý. Hlavní kouč Bezdíček s asistentem Hemským se s klubem dohodli na působení do konce letošního ročníku.

Vedení podle Kusého jednalo o špatných výsledcích jednoho z favoritů soutěže v pátek odpoledne přes tři hodiny a po prohře s Libercem padlo definitivní rozhodnutí. Martinec trénoval v Pardubicích přes rok, loni v září vystřídal Františka Výborného a získal s ambiciózním celkem titul. K mužstvu přišel rovněž o pardubického juniorského týmu, teď se k němu vrátí.

Oba odvolaní zůstávají v klubu

V klubu zůstanou oba odvolaní trenéři. "Rozdělí si kompetence v rámci managementu na úseku mládeže," prohlásil Kusý. Martinec navíc bude dál sportovním ředitelem klubu. Další změnou je přesun dosavadního manažera mládeže Jaromíra Jindřicha do funkce vedoucího mužstva.

Vedení úřadujícího mistra tak reagovalo na vleklou krizi. "Situace, která nastala, pro nás už nebyla jednoduchá zhruba jeden a půl měsíce, nicméně odmítali jsme změnu trenéra. Bohužel musím konstatovat, že naše hra byla katastrofální. Chtěl bych poděkovat divákům, že mužstvo neopustili a třeba v pátek přes náš tristní výkon fandili celý zápas," prohlásil Kusý.

Změny se pravděpodobně dotknou i hráčského kádru. "Hráčům jsme řekli, že tím, že svými výkony a přístupem donutili trenéry odstoupit, bude odezva i v kádru. Bezpochyby ke změnám dojde a bude to záležet na dohodě s novou trenérskou dvojicí," řekl Kusý. "Mužstvo potřebuje nový impulz. První už dostalo v podobě výměny trenérů. Změny budou přicházet postupně do konce přestupního termínu," dodal. Soupisku pro lednový turnaj mistrů Super Six musí uzavřít Pardubice již 15. prosince.

Bodové rozdíly jsou minimální

V klubu věří, že ještě nepodařený průběh sezony zvrátí. "Jestliže se dokázala nastartovat mužstva, jako jsou Litvínov nebo Třinec, tak my to můžeme dokázat taky. Máme dobré hráče, nezapomněli hrát hokej, ale jde o to, abychom v nich dokázali probudit touhu po vítězství a nasazení, které jsou nutné k dobrým výsledkům," uvedl Kusý. "Bodové rozdíly jsou minimální a je zbytečné házet flintu do žita."

Kusý se objevil dnes společně s novými kouči při tréninku na ledě. "Teď to bude pravidlo, moje přítomnost zdůrazňuje vážnost situace. Objeví-li se manažer na ledě či na lavičce, není to v konečném důsledku pro mužstvo až tak ideální situace. Ale já chci ukázat, že jsem s mužstvem na jedné lodi," vysvětlil.

Nový kouč Bezdíček je bývalým obráncem Tesly Pardubice, s níž získal v roce 1973 titul. Za východočeský klub odehrál 810 zápasů. Pětapadesátiletý kouč dosud vedl juniorské mužstvo Pardubic a je spolu se Zdeňkem Pavlišem trenérem reprezentace do 19 let. V extralize bude trénovat poprvé. S Hemským budou mít rovnocennou pozici, ale bude veden jako hlavní kouč, protože má na rozdíl od svého kolegy trenérskou licenci A.

Pro Bezdíčka je jmenování šok

O svém jmenování se Bezdíček dozvěděl v pátek večer po návratu s juniory z Třince. "Je to pro mne trochu šok. Jsem v Pardubicích vlastně celý život a byl jsem jen u mládeže. Dost mě to překvapilo, čekal jsem, že přijde někdo odjinud," řekl dnes novinářům Bezdíček. "Beru to jako trenérskou výzvu. Bude to dost náročné, protože jako trenér jsem v extralize nebyl. Dospělé jsem trénoval jen v druhé lize, je to pro mne zkouška."

Situaci v prvním týmu řešil s Martincem už dříve. "Mužstvo působí jakoby bez pohybu, bez tvořivosti, prostě bez toho, co hrají všichni ostatní soupeři. Naši kluci působí malátně a odevzdaně. Potřebujeme se zvednout i po psychické stránce. Stačí jednou vyhrát a výkon celého týmu to ovlivní," dodal Bezdíček.

O čtyři roky mladší Hemský je odchovancem pardubického hokeje. Na střídačce v nejvyšší soutěži se ocitl už v roce 1993, kdy začal spolupracovat s trenérem Markem Sýkorou a pomohl týmu do finále. Otec útočníka Edmontonu Aleše Hemského působil u týmu také v letech 1999 až 2002 jako asistent Josefa Palečka.

Trenérská změna v Pardubicích je čtvrtou v tomto ročníku extraligy. Ve Vsetíně nahradil Vladimíra Jeřábka Břetislav Kopřiva, v Třinci Jana Nelibu Jiří Juřík a ve Spartě Jaromíra Šindel František Výborný. Martinec se stejně jako Josef Augusta ve Slovanu Bratislava nedočkal startu na lednovém Super Six v Petrohradu, kde mohli svést souboj kouči českým mistrů světa z roku 2000, kdy se šampionát konal právě tam.

Reklama

Související témata: