Hlavní obsah

Vítkovický Olesz dal první hattrick kariéry: Jsem jako Lafata, skóruji z dorážek

Ostrava

V nebývalé pohodě hraje od začátku sezóny vítkovický útočník Rostislav Olesz. V patnácti dosud odehraných zápasech hokejové ligy dal dvanáct branek, což loni zvládl za celou základní část. Olesz zářil i proti Spartě, proti níž se mu povedlo dát poprvé tři góly v zápase. Tím třetím rozhodl o výhře Vítkovic 4:3 v samostatných nájezdech. Svými výkony si od Vladimíra Vůjtka vysloužil i reprezentační pozvánku na nadcházející turnaj Karjala ve Finsku.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Útočník Vítkovic Rostislav Olesz se raduje z gólu.

Článek

Když jste jel samostatný nájezd naposledy, tak jste se dušoval, že bekhendový blafák už nepoužijete. Ale zase jste na něj vsadil, tak jak to je?

Jsem blafoval (smích). Ale ne, já to tak trénuji a věřím tomu. Navíc jsem viděl, co udělal v prvním nájezdu Kučis (Lukáš Kuczera skóroval díky forhendovému blafáku), tak jsem do toho šel znovu.

Díky vašemu gólu jste Spartu porazili po šesti porážkách v řadě, doma dokonce poprvé od 12. října 2102. Jak cenná výhra to je?

Statistky hovoří samy za sebe. K tomu není moc co dodávat.

Dvakrát jste se prosadil z dorážek. Je to vaše parketa?

Přesně tak. Jsem jako Lafata ve Spartě, nejlepší střelec ligy. Taky si balóny před brankou najde. A moje hra je založená na tom, že se pohybuju v předbrankovém prostoru. Už jsem říkal minule, neumím projet hřiště, dávám góly z dorážek a střel okolo branky. Tam se cítím nejlépe.

Kde se ve vás vzal střelec? Dvanáct gólů jste dal loni za celou základní část. Teď jste to stihl za patnáct utkání.

Nechci mluvit o tom, že jsem střelec, prostě to tam teď padá a já jsem za to rád. Dobře se teď orientuju před brankou a puky tam leží. Z toho těžím.

Kdy jste se naposledy cítil v takové střelecké pohodě, v jaké jste nyní?

Včera na střelnici Skalka. Byli jsme si se spoluhráči zastřílet, takže tam jsem se cítil střelecky taky velmi dobře. Navedl nás na to bývalý spoluhráč Viktor Ujčík, to je vynikající střelec.

V utkání jste si několikrát docela ostře vyměňoval názory s Lukášem Pechem či Michalem Barinkou. S ním jste debatoval asi ze dvou centimetrů. Bylo to nervózní utkání?

Se Spartou je to vždy trochu vyhrocené, s Barinkou se navíc dobře známe z Vítkovic. Ale to k hokeji patří. Snažil jsem se od těchto situací ale oprostit. Kdybych se pral a seděl na druhé straně ledu, tak bych týmu platný nebyl. Oslabením bychom ztráceli zbytečně síly.

Ve druhé třetině rozdali vaši spoluhráči David Štich a Tomáš Pastor několik ostrých hitů, co jste na ně říkal?

My je inkasujeme na tréninku denně, takže jsme rádi, že to pocítil i někdo jiný.

Je výhra a především vaše tři branky povzbuzením před reprezentačními povinnostmi?

Výhra je povzbuzení pro všechny. Klukům se bude určitě po vítězství v Brně a nad Spartou lépe trénovat.

Kdy jste dal tři branky naposledy?

Asi v dorostu. Je to super, pokladník už se na mě vesele smál. Ale individuální výkony jdou teď stranou. Sice pomáhají týmu, ale na konci sezóny jsou důležité body v tabulce, které určí, kdo bude v play off a kdo ne.

Reklama