Hlavní obsah

Trest za incident v Chomutově bude mimořádný. Piráti se Kometě omlouvají

Aktualizováno

Až půlmiliónová pokuta a zastavení činnosti na čtyřiadvacet měsíců. Takový trest hrozí masérovi chomutovských hokejistů Františku Moščicovi, který po pátečním extraligovém duelu Pirátů s hostujícím Brnem napadl hokejkou dva hráče Komety. Pro Sport.cz to řekl Karel Holý, šéf extraligové disciplinární komise. Ta dnes zahájila šetření celého incidentu a požádala oba kluby o spolupráci. V sobotu vpodvečer se Piráti Brňanům omluvili.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Chomutovští útočníci Tomáš Pospíšil (vlevo) a Roman Červenka se radují z gólu - ilustrační foto.

Článek

Masér František Moščic při odchodu hostujícího týmu do kabin napadl a udeřil hokejkou útočníka Komety Davida Ostřížka a následně se dostal do konfliktu i s dalším útočníkem Jakubem Koreisem, který se spoluhráče okamžitě zastal.

"Požádal jsme oba kluby o spolupráci při zjištění identity osoby, která se měla napadení dopustit, při zajištění případného kamerového či jiného obrazového záznamu incidentu a při oslovení osob, které byly svědky události a mohly by přispět k jejímu objasnění," uvedl Holý v tiskové zprávě Českého svazu ledního hokeje.

Piráti se Kometě za incident omlouvají
"Piráti Chomutov se omlouvají Kometě Brno, jejímu hlavnímu trenérovi Aloisi Hadamczikovi a útočníkovi Davidu Ostřížkovi za incident, ke kterému došlo v prostoru hráčských šaten při odchodu z ledu po vzájemném utkání 23. kola Tipsport extraligy," uvedli Severočeši v tiskovém prohlášení.
"Napínavý a emotivní závěr utkání bohužel stál za nepřiměřenou reakcí jednoho ze členů pirátské organizace směrem k hráči HC Kometa Brno Davidu Ostřížkovi. Vzhledem k tomu, že Piráti Chomutov se dlouhodobě hlásí k dodržování fair-play, bude se vedení klubu v následujících dnech celou situací intenzivně zabývat, spolupracovat s příslušnými orgány ČSLH na prošetření incidentu a podnikne kroky, které podobnému jednání v budoucnu zcela zamezí. Piráti Chomutov se tímto omlouvají všem členům týmu HC Kometa Brno," stojí v omluvném textu.

Rozhodčí Jan Hribik a Roman Svoboda totiž do zápisu incident zaznamenali s odkazem na informace od Koreise, který je asistentem kapitána Komety. Sami svědky události nebyli a i hlavní pořadatel na jejich dotaz odpověděl, že nic neviděl. Kouč hostů Alois Hadamczik jim ale po zápase na fotografii v mobilu ukázal podlitinu na Ostřížkových zádech.

Do úterka chce mít disciplinárka všechny podklady

Disciplinární komise dosud nezná totožnost útočníka, i Holý ale pro Sport.cz přiznal, že se s velkou pravděpodobností jedná o maséra Pirátů Moščice. „Na oba kluby jsme zaslali žádost o poskytnutí informací a popisu události, případně i zaslání záznamu z průmyslových kamer, pokud tento moment zachytily. Do úterka bychom chtěli mít všechno pohromadě a pak zasedne disciplinární komise," uvedl Holý.

Podle něho bude vynesený trest exemplární. „Disciplinární řád nám v tomto případě umožňuje udělit pokutu až do výše půl miliónu korun, stejně jako můžeme dané osobě zastavit činnost až na dva roky," řekl Holý, který v tuto chvíli neví, jestli jde oba postihy kombinovat.

„Za sebe ale může říct, že vynesený trest bude mimořádný. V našem hokeji došlo k podobné události poprvé a nikdy se to už nesmí opakovat. Doteď jsme ani žádnému hráči nemuseli zastavovat činnost, kluby jsme trestali jen finančně," pokračoval Holý. Pakliže by Chomutov disciplinárce nesdělil, kdo dva hráče Komety napadl, veškerou zodpovědnost by nesl klub za nedostatečné zajištění pořadatelské součinnosti.

Hráči mu měli dát do držky, čílil se Hadamczik

To ale není pravděpodobné. "Odcházeli jsme společným prostorem pro oba týmy, a když jsem byl kousek od naší kabiny, už jsem se do ní díval, slyšel jsem zezadu nadávku, otočil jsem se a dostal jsem hokejkou do ramene. Tak jsem šel rychle do kabiny, a když jsem se hned zase vracel, viděl jsem, že ten člověk ještě stihnul dát holí do hlavy Kubovi Koreisovi," popsal incident na webu Komety Ostřížek.

Rozezlen z chování chomutovského maséra byl i Hadamczik. "Jestli si myslí, že chrání kabinu, tak je to debil. To se nedělá. Ani hráči na ledě po sobě tak agresivně nešli. On by se měl starat o to, aby byly nabroušené brusle. Hráči mu měli dát do držky a byl pokoj," řekl Hadamczik.

Útok člena realizačního týmu Chomutova byl podle všeho reakcí na Ostřížkův faul na domácí hvězdu Romana Červenku, kterého brněnský hráč v závěru po souboji u mantinelu sekl hokejkou přes nohy.

"Můžeme prohrát, můžeme se poprat na ledě, ale my funkcionáři, a on je funkcionář, musíme stát stranou a brát to, jak to je. To je věc hráčů. Když napadne kustod kustoda nebo trenér trenéra, tak to respektuju, ale aby kustod napadl hráče a honil si triko před Červenkou, to mi připadá ubohé. On se umí ubránit sám," podotkl Hadamczik.

Reklama

Související témata: