Hlavní obsah

Lukáš nulou potvrdil, že je sparťanským trumfem

Praha

Původně měl Jan Lukáš spíš jen trpělivě plnit roli náhradníka, při kolísavých výkonech jedničky Tomáše Pöpperleho se ale stává klíčovým brankářem Sparty. Při svém letošním devátém vystoupení se dočkal i premiérového čistého konta v extralize.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Praha Jan Lukáš chytá trestné střílení pardubického útočníka Tomáše Rolinka.

Článek

Stačilo mu proti Pardubicím krýt jen sedmnáct střel. „Ani nevím, kolik za to po mně bude pokladník chtít. Za první nulu jsem hodně rád, ale soupeř toho fakt moc neměl. Musím poděkovat klukům, že Pardubice skoro k ničemu nepustili," přiznával 22letý Lukáš, pro nějž bylo nejtěžším okamžikem trestné střílení Tomáše Rolinka ve 42. minutě. „Sparta vedla v tu chvíli jen 1:0, a kdybych vyrovnal, mohlo se to vyvíjet jinak," uvažoval kapitán hostů.

Na Lukáše, který je nyní pro Spartu trumfem, však nevyzrál. „Marně jsem čekal, že udělá v brance nějaký pohyb. Dokonale mě ustál a já to prostě zkazil," sypal si popel na hlavu Rolinek. „Netušil jsem, jaké zakončení zvolí, proto jsem se snažil čekat co nejdéle, aby musel jít do akce první on. Vyšlo mi to, puk mně poslal přímo do ruky," usmál se brankář.

Během listopadu dostává Lukáš příležitost stále častěji, a když šel do branky od začátku, tak Sparta pokaždé bodovala. „Chytá momentálně líp, tím je určené nasazení. Tomáše Pöpperleho rozhodně neodepisuju, i když jsem rád, že Honza takhle využívá svou šanci," usmál se trenér Josef Jandač a naznačil, že jistým výkonem proti Dynamu si Lukáš řekl o místo v brance pražského celku i pro příště.

Z Olomouce pocházející gólman, jenž v extralize debutoval před necelým rokem, však mluvil opatrně. „Nemyslím, že by se nějak měla měnit moje pozice v týmu. Jsme tu s Pepísem dva a věřím, že si přejeme navzájem. Když si na to ale víc šáhnu, pak i roste moje sebedůvěra. Pozice náhradníka je náročná na hlavu, jsem radši, když se můžu na chytání nachystat," připouštěl.

Reklama

Související témata: