Hlavní obsah

Hradec Králové - Pardubice 4:1Hradec zůstává pod Kýhosem stoprocentní

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Dej 1 : 0
26. Ihnacak 2 : 0
28. Pláněk 3 : 0
49. Courchaine 4 : 0
54. Nahodil 4 : 1
Záznam online reportáže

Hokejisté Hradce Králové porazili ve 26. extraligovém kole Pardubice 4:1. Domácí tak pod novým koučem Vladimírem Kýhosem vyhráli i druhý zápas s plným bodovým ziskem a východočeské derby opanovali i podruhé v sezóně. Celkem porazili Pardubice počtvrté za sebou.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Nový trenér hokejistů Hradce Králové Vladimír Kýhos.

Článek

Desáté derby novodobé historie, tedy po přesunu Mountfieldu z Českých Budějovic do Hradce v roce 2013, bylo opět vyprodané. Stejně jako ve všech minulých případech. Jedna novinka se však našla.

Pardubice nasadily do sestavy prvního mladíka v historii extraligy, který se narodil v ročníku 1999 - útočníka Filipa Zadinu, syna jednoho z trenérů Dynama. Ve věku 16 let a devíti dnů však zdaleka není nejmladším hráčem v historii soutěže. Tím se stal v únoru 2005 teprve třináctiletý syn vsetínské legendy Michail Jaškin.

Jenže zatímco Jaškin tehdy naskočil pouze na jedno symbolické střídání, Zadina se zařadil mezi právoplatné členy mužstva. Navíc především v první třetině ukazoval, jak je velký talent. Hrál v klidu, rozehrával, ve vlastním pásmu si s pukem dovolil drzý a nebezpečný oblouček. Navíc byl prvním hráčem, který zařídil přesilovku, když ho v 17. minutě fauloval domácí matador Pilař.

Tuto výhodu však hosté nevyužili, stejně jako další nevelké šance. Tu největší měl po objetí brány Nahodil, jenže Kacetl zasáhl levým betonem. Jinak byl lepší Hradec, ale jeho nejvýraznější možnost zahodil Červený, jenž pálil zblízka vedle. Skóroval až v 11. minutě Dej. Nový kapitán týmu Vydarený podpořil útok, po jeho pokusu se dostal puk za bránu, odkud ho nejlepší nahrávač soutěže Bednář poslal Dejovi a ten překonal Maxwella.

Ve druhé třetině byl hradecký nápor ještě výraznější. Pardubicím nepomohly k vyrovnání hry ani dvě přesilovky, Mountfield jim naopak utekl na rozdíl tří branek. Nejprve Ihnacak využil Červeného přihrávku z otočky a trefil pod horní tyč. O tři minuty později se prosadil nahozením od modré čáry Pláněk. Jasný průběh hosty rozhodil, což se projevilo drsným Bokrošovým faulem na hradeckého Šimánka. Obránce byl vyloučen do konce zápasu, ale pětiminutovou přesilovku Královéhradečtí nezužitkovali.

Ve třetí třetině byla na hostech vidět křeč, do níž se dostali. Nedařily se jim ani přesilové hry, i když při jedné z nich nakonec skórovali. Jenže to už Hradec vedl o čtyři branky a bylo prakticky rozhodnuto. Hradečtí totiž zvládli perfektně přečíslení tří proti dvěma a po Ihnacakove přihrávce oklamal gólmana Courchaine. Pardubice proměnily až pátou početní výhodu, když tečí překonal Kacetla Nahodil.

Závěr přinesl pár nervóznějších chvil, mimo jiné hradeckou přesilovku pět na tři, při níž měli domácí obrovské šance, ale gól dali až po závěrečné siréně.

26. kolo hokejové extraligy:
Mountfield Hradec Králové - HC Dynamo Pardubice 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 11. Dej (Bednář, Vydarený), 26. Ihnacak (Červený, Frühauf), 28. Pláněk (Červený, Courchaine), 49. Courchaine (Ihnacak) - 54. Nahodil (Gregorc, Redenbach). Rozhodčí: Pešina, Šír - Jindra, Zíka. Vyloučení: 5:3, navíc Bokroš (Pardubice) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 6890 (vyprodáno).
Hradec Králové: Kacetl - Pláněk, Vydarený, K. Pilař, Frühauf, Dietz, Vašíček, Čáp - J. Kudrna, T. Knotek, Šimánek - Bednář, Kukumberg, Dej - Červený, Ihnacak, Courchaine - Köhler, Honejsek, R. Pavlík. Trenéři: Kýhos a T. Martinec.
Pardubice: Maxwell - Štajnoch, Čáslava, Bokroš, Gregorc, M. Šeda, Ščotka, Nedbal, L. Havlík - J. Svoboda, Tomášek, Rolinek - P. Sýkora, Redenbach, F. Zadina - Poulíček, Nahodil, Voženílek - Kolář, Kaut, Moučka. Trenér: R. Král a M. Zadina.

Reklama