Hlavní obsah

Liberec ve šlágru kola vyhrál v Plzni a vede extraligu o deset bodů. Dopitovi premiéra v Třinci vyšla

Praha
Aktualizováno

Liberečtí hokejisté potvrdili i po reprezentační přestávce skvělou formu. V úterním šlágru 29. kola Tipsport extraligy zvítězili na ledě třetí Plzně 3:1. Bílí Tygři vyhráli posedmé v řadě a nadále s náskokem deseti bodů vévodí tabulce nejvyšší soutěže. Třinec pod novým trenérem Jiřím Dopitou porazil Zlín 3:1. Hradec Králové si poradil s mistrovským Litvínovem 5:1. Kometa Brno prohrála s Karlovými Vary 3:4 po samostatných nájezdech.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Liberečtí hokejisté se radují z gólu proti Plzni, který vstřelil Petr Vampola (vpředu vlevo).

Článek
Fotogalerie

Třinec během reprezentační přestávky angažoval do funkce hlavního kouče Jiřího Dopitu. Olympijský vítěz z Nagana vytvořil trenérskou dvojici s dosavadním koučem Reném Muchou a domácí premiéra na střídačce mu vyšla. Oceláři s novými posilami Marcelem Hossou a Jánem Sýkorou využili v zápase dvě přesilovky. Tu první využil v 10. minutě Žejdl. Na jeho trefu sice dokázal odpovědět ve 33. minutě Cibák, Berani se ale bodů nedočkali.

Rozhodnutí přišlo ve třetí třetině. Dravecký, nejlepší střelec Ocelářů v této sezóně, se po Žejdlově přihrávce prosadil v početní výhodě a Slezané se už o vítězství nenechali připravit. O tříbodovou pojistku se postaral ještě v závěru Polanský. Zlín tak ve vyprodané Werk areně prohrál 1:3 a nenavázal na předešlé čtyři duely, v nichž bodoval.

Bílí Tygři posedmé za sebou vyhráli

Třetí Plzeň proti vedoucímu Liberci nasadila do hry i útočníka Erika Hrňu, jehož získala z Třince na hostování do konce ledna. Ani s nejlepším střelcem uplynulého ročníku však na body nedosáhla. Do duelu s lídrem soutěže přitom vstoupila dobře. V první třetině si vytvořila několik slibných šancí, výborný Ján Lašák ale udržel čisté konto.

První důležitý okamžik přišel ve 28. minutě, kdy Valský obkroužil branku a s pomocí Machovského dopravil puk do sítě. Indiáni srovnali na začátku závěrečné periody, kdy dvojnásobnou přesilovku zužitkoval Kubalík. Jenže obrátit stav se jim nepodařilo. Bílí Tygři výtečně bránili a trestali chyby soupeře. Ve 48. minutě se v početní výhodě šikovně uvolnil Vampola a z úhlu zamířil přesně. Triumf Severočechů ještě v samém závěru zpečetil Bulíř.

Zápas nedohrál plzeňský útočník Jan Schleiss, který odstoupil z utkání kvůli zranění kolena.

Svěřenci trenéra Filipa Pešána aktuálně drží svou nejúspěšnější sérii v probíhajícím ročníku - zvítězili sedmkrát za sebou a získali devatenáct z jednadvaceti možných bodů. Liberec vede extraligu o deset bodů před druhým Hradcem Králové, jenž v úterý zdolal úřadujícího mistra Litvínov 5:1.

Duda porážce Vervy nezabránil

Mountfield proměnil v zápase tři přesilovky. Gól a dvě asistence si připsal v utkání Jaroslav Bednář. Porážce Chemiků nezabránila ani nová akvizice Radek Duda. Bývalý forvard Karlových Varů nastoupil ve formaci s Lukešem a Hüblem. Východočechům se pod novým koučem Vladimírem Kýhosem velmi daří. Bodovali ve všech šesti utkáních.

Brno vedlo nad Karlovými Vary 2:0, jenže o náskok přišlo. V rozmezí 31. a 35. skórovali Gorčík s Tomášem Rachůnkem. V 55. minutě navíc dokonal obrat Bartek a Energie mířila za plným bodovým ziskem. Kometa si však vynutila alespoň prodloužení, které jí zařídil v přesilovce Kaberle. V samostatných nájezdech byli úspěšní jen hostující Rachůnek s Bartkem.

Brňané jsou jediným týmem, který v letošní sezoně nevyhrál v nájezdech. Lázeňský tým zvítězil potřetí v řadě a na desáté Vítkovice, které mají středeční utkání na Spartě k dobru, ztrácí tři body.

Zbylé tři zápasy 29. kola Sparta - Vítkovice, Chomutov - Pardubice a Mladá Boleslav - Olomouc se hrají ve středu.

Hokejová Tipsport extraliga, 29. kolo:
Třinec - Zlín 3:1
Branky: 10. Žejdl, 44. Dravecký, 59. Polanský - 33. Cibák.
Plzeň - Liberec 1:3
Branky: 43. Kubalík - 28. Valský, 49. Vampola, 59. Bulíř.
Hradec Králové - Litvínov 5:1
Branky: 11. Bednář, 20. Pilař, 36. Ihnacak, 53. Kukumberg, 58. Courchaine - 18. V. Hübl.
Brno - Karlovy Vary 3:4 po sam. nájezdech
Branky: 9. J. Káňa, 21. J. Hruška, 56. T. Kaberle - 36. a rozh. nájezd T. Rachůnek, 31. Gorčík, 55. Bartek.
Hraje se ve středu:
17:20 Sparta - Vítkovice
17:30 Chomutov - Pardubice
17:30 Mladá Boleslav - Olomouc

Reklama

Související témata: