Hlavní obsah

Sparta - Liberec 5:2Sparta ukončila vítězné tažení vedoucího Liberce, duel rozhodla ve druhé třetině

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Valský 0 : 1
9. Čajkovský 1 : 1
25. Sabolič 2 : 1
28. Hamilton 3 : 1
32. Buchtele 4 : 1
43. Bakoš 4 : 2
59. Sabolič 5 : 2
Záznam online reportáže

Hokejisté Sparty porazili ve 33. kole Tipsport extraligy suverénně vedoucí Liberec 5:2 a ukončili tak desetizápasovou vítěznou sérii Bílých Tygrů. Pražané o výhře nad sokem, jemuž v domácím prostředí podlehli naposledy v září 2011, rozhodli ve druhé třetině, kterou před 11 105 diváky vyhráli 3:0. Dva góly vítězů vstřelil Robert Sabolič.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Sparťanský útočník Jan Buchtele překonává libereckého brankáře Jána Lašáka v zápase 33. kola hokejové Tipsport extraligy.

Článek

Hostující Severočeši začali hodně sebevědomě a už po 72 vteřinách otevřeli skóre. Po trochu kostrbaté kombinace v okolí sparťanské branky zakončoval Valský, měl to sice na dlouhou hůl, přesto stihl dloubnout do kotouče a ten prošel Pöpperlemu mezi betony.

Na konci páté minuty měl na kruhu hodně času k zakončení Mojžíš, ale Pöpperle dobře povyjel a poradil si. Důležitým momentem se ukázal první přesilovka Sparty, při níž obkroužil útočné pásmo Sabolič, poté předal puk na modrou čáru Čajkovskému a ten využil zakrytého výhledu Lašáka.

Pražané se vyrovnáním dostali do zápasu, přesto čelili ještě do přestávky dalším šancím Bílých Tygrů. Birner hledal při přesilovce Řepíka, jenž by uklízel puk do prázdné branky, ale jeden z protihráčů mu zablokoval hůl. V 19. minutě ještě Pöpperle vychytal Bakoše.

Liberec trochu nečekaně - podobně jako v minulém kole pod Ještědem proti Třinci - vypadl ve druhém dějství z role. A Sparta toho dosyta využila. Ve 25. minutě se Švrčkův pokus odrazil před clonícího Saboliče, ten si pohotově přikopl puk bruslí a čepelí ho stihl posunout do prázdné branky. Ve 28. minutě se navíc mezi střelce zapsal tečující Hamilton.

Sabolič zpečetil výhru

Krátce po polovině zápasu navíc liberecká obrana zcela zapomněla na Buchteleho, který před Lašákovým brankovištěm prokázal rychlé ruce a zvýšil už na 4:1.

Liberečtí se mohli vrátit do hry při přesilovce ve 36. minutě, jenže Řepík při dorážce z úhlu nedokázal ze stoprocentní šance poslat puk za Pöpperleho záda. Sparta pak hrála 97 vteřin pět na tři, jenže ji promarnila přihrávkami a opravdu nebezpečnou situaci Lašák řešit nemusel.

Brzy po nástupu do třetí třetiny se proti pravidlům provinil Eminger a Krenželok byl blízko snížení, ale nedal. Nemusel truchlit dlouho - pouhé dvě vteřiny po návratu sparťanského beka do hry vymyslel Bulíř z otočky snadnou parketu pro Bakoše a ten zametl puk do prázdné branky.

Šance na kontaktní gól měli Bulíř, Radivojevič, na druhé straně mohl výhru svého týmu pojistit Forman, vývojem skóre ale nepohnuli. Více než tři minuty před koncem to hosté zkusili s power play, při níž minul prázdnou branku Hamilton. Sabolič ale nakonec dovršil výhru 5:2.

33. kolo hokejové Tipsport extraligy:
HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 5:2 (1:1, 3:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 9. Čajkovský (Sabolič, Netík), 25. Sabolič (Švrček, Hamilton), 28. Hamilton (J. Mikuš, Hrbas), 32. Buchtele (Přibyl, Eminger), 59. Sabolič (Klimek, Hamilton) - 2. Valský (P. Jelínek, Krenželok), 43. Bakoš (Bulíř, Derner). Rozhodčí: Hodek, Hejduk - D. Jelínek, Pešek. Vyloučení: 5:3. Využití: 1:0. Diváci: 11 105.
Sparta: Pöpperle - Eminger, Polášek, Čajkovský, Švrček, Hrbas, J. Mikuš - Forman, Přibyl, Buchtele - Hamilton, Klimek, Sabolič - Netík, Pech, Kumstát - M. Procházka, Dragoun, A. Kudrna. Trenéři: Jandač a Moták.
Liberec: Lašák - Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Vitásek, Výtisk, od 21. navíc Plutnar - Řepík, Vampola, Birner - Bakoš, Bulíř, Radivojevič - Valský, P. Jelínek, Krenželok - Stránský, Jonák, J. Vlach. Trenéři: Pešán a V. Čermák.

Reklama

Související témata: