Hlavní obsah

Olesz plní slib a vrací se do Vítkovic. Jiná možnost není a ani by nebyla, říká

Ostrava

Téměř na den přesně dva měsíce vydržel hokejový útočník Rostislav Olesz ve švýcarském Langnau, kam zamířil z Vítkovic loni v listopadu po reprezentačním turnaji Karjala ve Finsku. Po patnácti odehraných utkáních, v nichž zaznamenal ve švýcarské nejvyšší soutěži čtyři góly a čtyři asistence se ale rozhodl vrátit. A jak slíbil při svém odchodu, zamířil do Vítkovic. A pokud se ostravskému klubu podaří včas vyřídit všechny formality, nastoupí i přes dvouměsíční absenci stále nejproduktivnější hráč týmu, už v pátek doma proti Mladé Boleslavi.

Foto: Aleš Krecl

Rostislav Olesz chce Vítkovicím pomoct.

Článek

Co vás přimělo se po dvou měsících vrátit?

Byly to především rodinné důvody, ale také to, že bych rád Vítkovicím pomohl. Sport je o vítězstvích a pro Vítkovice by nyní byla první šestka takovým malým vítězstvím. Musíme být realisté, cílem bude především dostat se mezi deset nejlepších týmů extraligy.

Jak dlouho to ve vás zrálo, že se vrátíte domů?

Bylo to náhlé. Že chci zpátky, jsem se rozhodl prakticky ze dne na den. Nebylo to tím, že bych hrál málo, nebo tak něco. Vytíženost byla velká a já jsem byl po herní stránce v Langnau spokojený. Klubu musím jen poděkovat. Co se týče hokeje i života v klubu to bylo úžasné. Ze Švýcarska se těžko odchází, ale u mě je rodina na prvním místě.

Uvažoval jste, že byste šel do jiného klubu?

Když se vracím za rodinou, tak jiná možnost, než Vítkovice, není. A ani by nebyla.

Byl jste v kontaktu s vedením Vítkovic. Lákali vás zpátky?

Vůbec ne. Respektovali mé rozhodnutí odejít a toho jsem si velmi cenil. Nakonec se ta situace vyvinula jinak, než jsem předpokládal, ale jsem rád, že se mám kam vrátit a můžu hrát prakticky na druhý den a nemusím nad tím doma přemýšlet.

Už v pátek hrají Vítkovice doma s Mladou Boleslaví, uvidí vás tedy fanoušci na ledě?

Je to otevřené, Delší dobu jsem teď nebyl na ledě, jsem na prvním tréninku, uvidíme. Není to ale jen o mém rozhodnutí. Musí se dořešit přestupové formality.

Vítkovice po vašem odchodu spadly z pátého místa mimo desítku zaručující alespoň předkolo play off. Bude to složitý návrat?

Není to takové, jako to bylo předtím. Kluci šli herně trochu dolů, ale sezóna je dlouhá a věřím, že se zase zvedneme a půjdeme nahoru jak herně, tak v tabulce extraligy.

Určitě jste Vítkovice ve Švýcarsku bedlivě sledoval. Co jste říkal na jejich sešup tabulkou?

Díval jsem se často přes internet a bylo mi líto, že nezvládali dobře rozehrané zápasy. Ale takový je sport. Věřím, že to teď otočíme a zase budeme jako tým vyhrávat.

Dva měsíce jste v klubu nebyl, přesto jste na čele klubového bodování. To je docela špatná vizitka pro ostatní spoluhráče, co myslíte?

Já to to tak nevnímám. Naopak mě těší, že si ty body kluci rozdělili.

Reklama

Související témata: