Hlavní obsah

Zápis do historie: 21 500 diváků!

Martin Kézr, Čestmír FolkSport.czPrávo

Víc lidí na hokej u nás nikde nikdy nepřišlo. Pouhých pět dnů vydržel v platnosti extraligový rekord návštěvnosti vytvořený prvním brněnským zápasem pod širým nebem (18 514). Včerejší večerní bitvu Komety se Spartou v provizorním hokejovém chrámu Lužánky sledovalo 21 500 diváků.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Fanoušci brněnské Komety.

Článek
Fotogalerie

„Čekal jsem ojedinělou návštěvu a splnilo se mi to," tvrdil majitel Komety Libor Zábranský. Montované tribuny byly už hodinu před začátkem, kdy ještě na ledě koncertovala skupina Kabát, úplně našlapány. Když zápas začínal, teploměr klesl na mínus dva stupně, ale fanoušky zahřívalo zuřivé povzbuzování. „Ten divácký kotel byl naprosto úžasný. Asi by přišlo ještě víc lidí, kdyby se sem ještě nějak vešli," uvažoval brněnský kouč Alois Hadamczik.

Byl to jedinečný zážitek pro všechny přítomné. „Lužánky jsou magickým místem. Diváci si to tu obrovsky užili a děsná škoda, že jsme jim nedopřáli podruhé radost z výhry," smutnil obránce Tomáš Kaberle. Domácí fanoušky, kteří si ve frenetické atmosféře užívali během druhé třetiny dvougólové vedení Komety, trochu otrávil obrat Pražanů v posledním dějství.

„Pokazili jsme vše sami zbytečnými chybami. Lidi si zasloužili vidět naši výhru, jenže to bychom museli hrát naplno celých šedesát minut," kroutil hlavou brněnský gólman Marek Čiliak. Přitom se zdálo, že za stavu 2:2 duel míří k prodloužení, Spartě ale vyšly dva gólové údery za 97 vteřin. „Pro Brno to byla jistě velká sláva, my však chtěli tři body do tabulky. Dokázali jsme zachovat víc klidu a měli energii i víc pohybu, abychom tolik nemrzli. Hlavně jsme jim v závěru šli daleko víc do kasy," vykládal spokojeně útočník hostů Jan Buchtele.

Prestižní extraligový duel se stal vrcholem týden trvajících Hokejových her 2016. „Svátek hokeje si musel vychutnat každý, kdo u toho byl osobně," usoudil trenér Sparty Josef Jandač, jenž má svůj druhý open air skalp Komety. Na střídačce vítězů byl i před pěti lety v Pardubicích. Pozornost letos za Lužánkami ale přitáhl i duel brněnské Masarykovy univerzity s pražskou UK, na který přišlo ve čtvrtek 7826 fanoušků a dnes v poledne tam pod širým nebem dojde i na souboj žen Česko - Slovensko.

Reklama

Související témata: