Hlavní obsah

Sparta - Brno 9:3Na Spartě bylo vymalováno po první třetině! Zoufalá Kometa ji prohrála o šest gólů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Klimek 1 : 0
12. Sabolič 2 : 0
14. Hamilton 3 : 0
16. Forman 4 : 0
18. Hlinka 5 : 0
19. Dragoun 6 : 0
24. Sabolič 7 : 0
28. Dočekal 7 : 1
40. Špirko 7 : 2
46. Buchtele 8 : 2
48. Němec 8 : 3
59. Forman 9 : 3
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Zoufalý, ostudný, trestuhodný... Jakýkoliv podobný přívlastek pasuje k předvedenému výkonu Komety v první třetině dohrávky 21. kola Tipsport extraligy na ledě Sparty. Brňané v ní inkasovali šest gólů, aniž by sami nějaký vstřelili a zbytek duelu už se tak dohrával jen z povinnosti. Pražané si konečným triumfem 9:3 upevnili druhou příčku, za suverénním Libercem zaostávají o deset bodů. Moravané promarnili šanci přiblížit se elitní šestce, na kterou i nadále ztrácejí čtyři body.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Sparťané (zleva) Petr Kumstát, Jaroslav Hlinka a Miroslav Forman se radují z gólu.

Článek
Fotogalerie

Už úvodní vteřiny duelu dávaly tušit, že může jít o jednoznačnou záležitost v podání Sparty. Ta kdyby totiž vedla po půl minutě 2:0, nikdo by se nemohl divit. Jenže gólman Komety Falter si s tutovkami Buchteleho i Klimka poradil.

Ani tohle ale nebyl pro hostující celek dostatečně varovný signál. Sparta totiž jednoznačně dominovala a přesně po čtyřech odehraných minutách Klimek po přihrávce Netíka zpoza branky otevřel skóre. Moravané si první příležitost vypracovali až v jedenácté minutě, jenže Koreise vychytal gólman Lukáš. A pak už přišly okamžiky zkázy pro Hadamczikův výběr. Obránce Koch v domnění, že se za ním nachází jeho spoluhráč, přenechal puk, toho se ale zmocnil sparťan Sabolič a přidal druhý gól.

Za dalších 81 vteřin vyšachovali domácí při přesilovce bránící se čtveřici soupeře a Hamilton zasouval do prázdné. A když za necelé dvě minuty upravil při signalizovaném trestu Brna už na 4:0 Forman, zareagoval trenér Hadamczik oddechovým časem. Po jeho skončení se do brněnského brankoviště postavil Čiliak, jenže čisté konto neudržel ani minutu a půl. Kapitán Hlinka oslavil svůj druhý zápas po návratu od zranění prvním gólem od 25. října.

Ještě šest! skandovali příznivci Komety

Kometa byla totálně rozložená, její hra se zcela sesypala a překvapivě se nesnažila hrůzný průběh zápasu zlomit ani zvýšeným důrazem. O nějakém dohrávání sparťanů u mantinelu nemohla být řeč už vůbec. A to ještě nebyl děsivé třetině konec, neboť Dragoun ještě před první přestávkou obstaral šestou trefu. Přesto Pražané drtivou kanonádou historii nepřepsali. Nejvyšší výhru v jedné třetině dál drží Liberec, který v sezóně 2009/10 deklasoval Karlovy Vary v prostřední části hry 8:0.

Druhé dějství začala Jandačova parta ve stylu toho prvního a Sabolič svým druhým gólem v zápase upravil v přesilovce už na 7:0. A když se pak v 28. minutě dočkala zásluhou Dočekalova bekhendu poprvé i Kometa, začal její početný kotel v O2 areně ironicky skandovat: „Ještě šest!".

V samém závěru druhé třetiny snížil Špirko v přesilovce na 2:7, šestigólový náskok ale vrátil domácím v 46. minutě Buchtele. Gólové hody tím ale ještě neskončily, další brněnskou početní převahu přetavil ve třetí gól Komety Němec. 55 vteřin před koncem uzavřel Forman na konečných 9:3 pro Spartu, která tak ukončila sérii čtyř domácích proher ve vzájemných zápasech.

Dohrávka 21. kola hokejové Tipsport extraligy:
HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 9:3 (6:0, 1:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 4. Klimek (Netík, Buchtele), 12. Sabolič, 14. Hamilton (Klimek, Sabolič), 16. Forman (Kalina, Kumstát), 18. J. Hlinka (Forman), 19. Dragoun (Kudrna, Čajkovský), 24. Sabolič (Čajkovský, Hamilton), 46. Buchtele (J. Hlinka, Přibyl), 59. Forman (Kumstát) - 28. Dočekal (Štindl), 40. Špirko (Kuboš, V. Němec), 48. V. Němec (J. Káňa II, Špirko). Rozhodčí: Hradil, Horák - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 6:4. Využití: 3:2. Diváci: 7982.
Sparta: Lukáš - Eminger, Polášek, Čajkovský, Švrček, Hrbas, J. Mikuš, Kalina - Netík, Přibyl, Buchtele - Hamilton, Klimek, Sabolič - Forman, J. Hlinka, Kumstát - Martin Procházka, Dragoun, A. Kudrna. Trenéři: Jandač a Moták.
Brno: Falter (16. Čiliak) - Kuboš, T. Kaberle, Kováčik, Malec, Trška, Koch, Štindl - Vondráček, Koreis, Burian - Špirko, V. Němec, J. Káňa II - P. Ton, J. Hruška, H. Zohorna - R. Zohorna, Dočekal, P. Mrázek. Trenéři: Hadamczik, K. Beran a Pokorný.

Reklama

Související témata: