Hlavní obsah

Případ Růžička se posouvá. Chomutov ctí presumpci neviny, koučův právník se zatím nechce vyjadřovat

Praha
Aktualizováno

Případ Růžička se posouvá! Policie zahájila trestní stíhání trenéra extraligového Chomutova. Důvodem je údajná zpronevěra. Piráti k celé záležitosti vydali odpoledne tiskovou zprávu, v níž oznámili, že do uzavření případu ctí presumpci neviny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Růžička

Článek

Trenér národního týmu Vladimír Růžička hovoří s otcem hráče

K věci se obšírněji nevyjádřil ani Růžičkův právní zástupce Vít Kučera. "Usnesení o zahájení trestního stíhání obhajobě dosud nebylo doručeno, k věci se proto prozatím nebudeme vyjadřovat," napsal advokát prostřednictvím SMS zprávy redakci Sport.cz. Sám Růžička nezvedal telefon.

Piráti odpoledne v tiskové zprávě uvedli, že aktuální obvinění jejich kouče nemá s klubem  žádnou souvislost. "Jedná se o události, které se údajně měly odehrát mnohem dříve, než Vladimír Růžička podepsal smlouvu s organizací Piráti Chomutov. Do definitivního uzavření celého případu bude klub ctít presumpci neviny," stojí v prohlášení.

"Piráti Chomutov mají s Vladimírem Růžičkou starším smluvní vztah na poskytování trenérských služeb a tato smlouva je ze strany trenéra plněna bez sebemenších problémů. Po sportovní stránce mužstvo naplňuje stanovené cíle, tudíž klub za hlavním trenérem stojí a v současné době nehodlá podnikat jakékoliv sankční nebo jiné kroky. Piráti Chomutov nebudou v tuto chvíli kauzu jakýmkoliv způsobem více komentovat," uvedl chomutovský klub.

Kouč od loňského roku čelil trestnímu oznámení. Policie se zabývala podezřením, že Růžička během působení v pražské Slavii chtěl úplatky od některých rodičů, aby jejich děti mohly hrát hokej. Záležitost se začala řešit před loňským světovým šampionátem v Praze, kdy se objevila tzv. Palaščákova nahrávka.

Palaščák tvrdí, že Růžičkovi zaplatil půlmiliónovou částku, aby jeho syn mohl dál oblékat slávistický dres. Podle trenéra ale mělo jít o sponzorský dar. Do klubového účetnictví nicméně zanesen nebyl. Později půl miliónu otci vrátil.

Hrozí až pět let vězení

„Dnešního dne si dvaapadesátiletý muž převzal písemnost, kdy od jejího převzetí je obviněn z přečinu zpronevěry. Nyní má právo si proti usnesení o zahájení stíhání podat stížnost ke státnímu zástupci, který ji buďto odmítne a řízení bude dále pokračovat, nebo ji shledá důvodnou a může stíhání zastavit či zrušit," řekl k Růžičkově obvinění mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Bývalému reprezentačnímu trenérovi tak v případě prokázání viny hrozí až pět let vězení nebo peněžitý trest.

Podle mínění policie se tedy nedopustil korupce, nýbrž peníze, které od jednoho z rodičů hokejistů převzal, údajně neodevzdal mateřské Slavii a tím je prý zpronevěřil.

Takto hovoří i samotný popis tohoto trestného činu: „Kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu, která mu byla svěřena, a způsobí tak na cizím majetku škodu..."

Reklama