Hlavní obsah

Vyvěste sazebníky! Palaščáka postup policie v Růžičkově aféře hluboce zklamal

Radim VaculíkSport.czPrávo

Podnikatel Miroslav Palaščák, který bývalému trenérovi hokejistů Slavie a současnému kouči Chomutova Vladimíru Růžičkovi předal celkem půl miliónu korun, aby jeho syn dál mohl nastupovat za Slavii, je nynějším postupem policie a obviněním známého trenéra jen pro zpronevěru podle svých slov hluboce zklamán.

Foto: Reprofoto ČT

Miroslav Palaščák.

Článek

Trenér národního týmu Vladimír Růžička hovoří s otcem hráče

„Tímto rozhodnutím policie se vlastně zlegalizovalo požadování peněz trenérů a manažerů klubů po rodičích za jejich potomky. Takže si teď na zimních stadiónech můžou klidně vyvěsit sazebník, co kolik stojí, aby rodiče věděli, kolik je bude stát, aby jejich potomek mohl hrát první ligu anebo extraligu," neskrýval rozhořčení Palaščák.

Pouhé obvinění Růžičky ze zpronevěry je podle něj tou nejhorší zpráva pro celý český hokej, jaká mohla nastat. „Jestli to je korupce, anebo není, to nejsem schopen posoudit. Osobně jsem se nikdy jako korupčník necítil, protože jsem to vůbec nebral tak, že dávám peníze, abych někoho zvýhodnil. Dával jsem jen to, co po mně chtěl trenér, který měl mou důvěru," poznamenal šéf stavební firmy.

Růžička během působení v pražské Slavii chtěl údajně úplatky od některých rodičů, aby jejich děti mohly hrát hokej. Záležitost se začala řešit před loňským světovým šampionátem v Praze, kdy se objevila tzv. Palaščákova nahrávka.

Palaščák tvrdí, že Růžičkovi zaplatil půlmiliónovou částku, aby jeho syn mohl dál oblékat slávistický dres. Bylo mu to prý vysvětleno tak, že jde o normální a běžnou věc, aby tam jeho syn mohl pokračovat, a že tedy mělo jít o jakýsi sponzorský dar.

Růžičkova trestní oznámení policie odložila

„Jak jsem to pochopil, tak kdyby pan Růžička ty peníze přijal tak, jak jsem já původně chtěl, tedy na fakturu, tak by se vlastně nic nestalo, protože by peníze musel do klubu následně dát, kdyby na ně byla vystavena faktura," míní Palaščák.

Také sám Růžička mu prý i na schůzkách zaznamenaných na kameru celou věc od samého počátku prezentoval tak, že jde skutečně o sponzorský dar. „Platil jsem mu to nadvakrát, a to po 250 tisíc korun," upřesnil podnikatel. Později mu Růžička půlmiliónovou sumu vrátil.

Toho mimochodem Růžička údajně při policejním výslechu nařkl z toho, že právě Palaščák jej vydíral a požadoval až 1,1 miliónu korun za to, že ještě jako kouč Slávie zmařil kariéru jeho syna.

„To už ale policie odložila," odmítl zmíněné nařčení na závěr Palaščák.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice