Hlavní obsah

Milióny za vítězství v hokejovém Světovém poháru

TURKU

Jeden milión kanadských dolarů, tedy téměř dvacet miliónů korun, připadne vítězi hokejového Světového poháru, jehož druhý ročník se uskuteční na přelomu srpna a září příštího roku. V dějišti světového šampionátu v Helsinkách se na tom domluvili zástupci evropských zemí s vedením NHL a hráčské asociace NHLPA, organizátorů celé akce.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Čeští hokejisté se ve skupině Světového poháru utkají s Finskem, Švédskem a Německem.

Článek

Česká reprezentace se postupně utká s Finskem, Švédskem a Německem, a poté ji s jedním z těchto týmů čeká čtvrtfinálové utkání. Semifinále a finále soutěže je na programu v zámoří, kde se již ve skupině stejným systémem utkají Kanada, USA, Rusko a Slovensko.

"Dnešní jednání bylo spíše informativní. Mluvili jsme například o herním plánu, marketingových právech či počtu hráčů, které budou moci jednotlivé země nominovat," uvedl nový svazový generální sekretář Martin Urban, jenž českou stranu na schůzce zastupoval. Na soupisce bude moci mít každý tým tradičně třiadvacet hráčů, navíc musí nahlásit další tři náhradníky.

Evropa se brání časným nominacím

V současnosti však stále není jasné, s jakým časovým předstihem se uskuteční nominace. Pořadatelé akce totiž i nadále naléhají na jednotlivé federace, aby oznámily nejméně osmnáct jmen do 1. února 2004 a zbývající hráče do 20. června, od kdy se mohou také konat desetidenní přípravné kempy.

"Evropské země se k tomuto požadavku ale nadále stavějí negativně," potvrdil generální sekretář neměnnost stanoviska, které zastávají především Finsko, Švédsko a Česká republika.

Zápasy v rukách zámořských rozhodčích

Stejně jako předešlý ročník, který se českým hokejistům vůbec nevydařil a po třech porážkách skončili na posledním místě ve skupině, se bude hrát podle pravidel NHL. Zápasy budou řídit zámořští rozhodčí. "Mluvili jsme ale o možnosti, že by v Evropě byli delegování evropští čároví sudí," přiznal Urban.

Jedinou zásadnější informací, která dnes v Helsinkách zazněla, je tak výše vítězné prémie. Nejlepší tým by měl získat milion kanadských dolarů, celky na druhém až čtvrtém místě by si měly společně rozdělit polovinu. "O jednotlivých podílech se ale ještě jedná," dodal Urban.

Reklama