Hlavní obsah

Ton Altrichtrovi vinu za zranění nedává

Útočník hokejové Sparty Petr Ton asi začne věřit na pátek třináctého. V závěru minulého týdne si lídr kanadského bodování v duelu s Litvínovem zlomil vřetenní kost a bude možná až tři měsíce mimo hru. "Ten den jsem ani nevěděl, že je třináctého," říká Ton v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Hokejisté Sparty se budou muset bez Petra Tona obejít možná až tři měsíce. (ilustrační foto)

Článek

Zápas s Litvínovem, ve kterém jste se zranil, proběhl v pátek třináctého. To se z vás asi stane pověrčivý člověk... Na rovinu říkám, že ano. Ten den jsem ani nevěděl, že je třináctého. Když jsem ale opouštěl Litvínov se zlomenou rukou, došlo mi to...

Vybavíte si ten osudný moment? V oslabení jsem vypíchl puk a jel sám na Altrichtra. Měl jsem dost času, někde mezi kruhy už jsem měl nohy vedle sebe a rovnal si kotouč na bekhend. Gólman mi ho chtěl vypíchnout, ale já se soustředil na střelu, která šla bohužel kousek nad. Pak jsem zakopl o Altrichrovu hokejku a letěl na mantinel.

Věděl jste hned, že je to špatné? Snažil jsem se krýt si hlavu. To už bylo o setinách vteřiny. Oběma rukama jsem napálil do mantinelu. Vypadla mi hokejka, a když jsem ji chtěl zvednout, ucítil jsem bolest.

Dáváte Altrichtrovi nějakou vinu? Vůbec ne. Martin mi o víkendu volal, což mě moc potěšilo. Omlouval se mi, ale já mu říkal, ať neblbne. Nemohl za to.

Do Prahy na operaci jste prý jel taxíkem. Z Litvínova do Mostu mě vezla sanitka. Nejdřív jsem myslel, že mám zlomené zápěstí. Ale pak se ukázalo, že to je horší. Tak jsem dostal dlahu, zaplatil si taxíka a jel do Prahy, do střešovické nemocnice.

Operovali vás z pátku na sobotu, jaká byla diagnóza? Zlomená vřetenní kost. Doktoři museli to místo rozříznout, dát mi tam kovovou destičku a zpevnit to šrouby. V neděli mi už vyndavali z ruky hadičky, které odvádějí krev. Domů bych se měl vrátit nejpozději v úterý.

Řekli vám už lékaři, jak dlouho budete bez hokeje? Neptal jsem se, ale doktor Bobula ze Sparty tvrdil, že se podobné zranění léčí až tři měsíce. Doufám, že to bude méně. Nebylo by to poprvé, co se doktoři zmýlili, snad to bude i můj případ. Týden budu mít klid, pak bych se měl začít udržovat v kondici. Stejně to doma dlouho nevydržím. Sparta by se ale musela dostat hodně daleko, abych jí měl ještě šanci pomoct.

Hodně lidí říká, že bez vás budou mít sparťané obrovský problém se do play-off vůbec dostat. Jeden hráč ještě nikdy nikomu play-off neuhrál. Hokej je kolektivní sport a je spousta příkladů, že tým hrál lépe, když mu chyběli hráči, než když byl kompletní. Ti, kteří neměli tolik času na ledě, dostanou víc šancí. Já věřím, že Sparta osmičku udělá.

Stejně je to k vzteku, mohl jste vyhrát kanadské bodování, rýsovala se účast na mistrovství světa. Neužírá vás to? Nesmím se tomu poddat. Když budu sedět a naříkat, tak si to jenom zhorším. Chci se co nejrychleji vrátit za spoluhráči do kabiny. Užít si srandičky, přijít na jiné myšlenky. Musím koukat dopředu.

Reklama

Související témata: