Hlavní obsah

Hokejisté Mertl a Bartek mají zastavenou činnost za fauly

Disciplinární komise hokejové extraligy zastavila činnost na dva zápasy útočníkům Tomáši Mertlovi z Hradce Králové a Martinu Bartekovi z Karlových Varů za fauly v nedělních zápasech 44. kola. Slovenský hráč bude v sestavě Energie chybět celkem tři duely, neboť za svůj faul dostal trest ve hře, po kterém následuje automaticky stop pro nejbližší utkání.

Foto: David Taneček, ČTK

Hradecký útočník Tomáš Mertl.

Článek

Bartek fauloval ve 39. minutě obránce Pardubic Blaže Gregorce, kterého narazil na mantinel a rozhodčí Pavel Hodek se Štěpánem Součkem jej okamžitě poslali předčasně do kabin. Mertl zasáhl v závěru druhé třetiny souboje se Spartou útočníka Miroslava Formana kolenem a odstartoval na ledě sérii šarvátek. I hradeckého útočníka rozhodčí Vladimír Šindler a Alexander Pavlovič vyloučili na pět minut a do konce utkání.

Pokuty pro Bartošáka, Dopitu a Salfického

Na začátku reprezentační přestávky disciplinární komise udělila i řadu finančních trestů. Brankář Vítkovic Patrik Bartošák dostal pokutu ve výši deseti procent platu za nesportovní chování a filmování za shození masky v souboji s Třincem, který na gólmana soupeře podal podnět. Trenér Ocelářů Jiří Dopita zaplatí 10 000 korun za to, že se v den utkání vyjádřil na adresu rozhodčích, které nepřímo kritizoval.

Pokutu ve stejné výši má zaplatit i sportovní manažer Pardubic Dušan Salfický za porušení herního řádu soutěže. Pardubice totiž podaly podnět k disciplinárnímu projednání zákroku třineckého útočníka Vladimíra Draveckého na pardubického Tomáše Bokroše v pátečním vzájemném duelu, v určené lhůtě a stanoveným způsobem o tom ale neinformovaly vedení Ocelářů.

Trestáni i liberečtí hráči a tři kluby kvůli fanouškům

Pokutu ve výši deseti procent platu obdržel i liberecký útočník Jaroslav Vlach. Ten nezvládl situaci v pátečním utkání v Hradci Králové, když fanoušci Mountfieldu vhazovali na hostující střídačku kelímky a plastové lahve. Jeden z předmětů zasáhl i hráče Bílých Tygrů, Vlach předmět uchopil a hodil ho zpět do hlediště. Předseda disciplinárky Karel Holý vzal při rozhodování o výši trestu v potaz, že Vlach nemohl s určitostí vědět, kam vržený předmět dopadne, a zda tak nemůže dojít ke zranění některého z diváků.

Napomenutí pak dostal Vlachův spoluhráč Michal Řepík, jenž na vhazování předmětů na libereckou střídačku reagoval stříkáním z vlastní lahve a provokativními gesty na diváky sedící za hráčskou lavicí. Hradecký klub byl pokutován částkou 15 000 korun, neboť pořadatelská služba nebyla schopna okamžitě účinně zakročit při zasažení libereckého hráče.

Stejně vysokou sumu musí zaplatit i Litvínov. I on pyká za chování svých fanoušků, kteří v nedělním duelu s Plzní vhazovali na ledovou plochu plastové lahve. Holý přihlédl ke skutečnosti, že se jednalo o čtvrté podobné provinění klubu v probíhající sezóně a že vhozeným předmětem byl zasažen čárový rozhodčí.

Olomouc vyfasovala napomenutí, neboť v zápase s Brnem vhazovali fanoušci Komety na led papírové konfety. K finančnímu postihu se Holý neodhodlal i proto, že následky jednání diváků, které nemělo vliv na zdraví účastníků, se podařilo odstranit bez přerušení utkání.

Reklama

Související témata: