Hlavní obsah

Sparta poprvé zdolala mistra! Vítkovice vezou debakl z Plzně, Kometa zabrala

roj, škvSport.cz
Aktualizováno

Po úterní výhře vedoucího Liberce v Třinci dnes pokračovala hokejová Tipsport extraliga zbylými šesti zápasy 45. kola. Druhá Sparta poprvé v sezóně porazila mistrovský Litvínov (5:0). Důležitý souboj o přímý postup do čtvrtfinále play off vyhrál doma Chomutov nad Olomoucí 5:2. Nedařilo se týmům za hranou první desítky. Dvanácté Pardubice dobře rozjetý zápas se Zlínem doma prohrály 1:2. Ještě hůře dopadly Vítkovice, které vyfasovaly v Plzni debakl 3:9. Indiáni se tak posunuli o skóre před Hradec Králové, který prohrál s desátým Brnem 0:3. Poslední Karlovy Vary celý zápas dotahovaly vedení Mladé Boleslavi a nakonec slaví výhru 5:4 po samostatných nájezdech.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hokejisté se radují z gólu proti Litvínovu.

Článek
Fotogalerie

Druhá Sparta poprvé v sezóně porazila mistrovský Litvínov, a hned z toho byl výprask 5:0. Sparťané doma vyhráli posedmé v řadě. První a zároveň vítězný gól vstřelil Jaroslav Hlinka. Byla to pro něj 250. trefa v extralize a reprezentaci, která pro něj znamená vstup do Klubu hokejových střelců. Je jeho 68. členem v pořadí. Předposlední Litvínov tak nedokázal navázat na úspěšnou sérii, kdy v předchozích třech zápasech neztratil ani bod při impozantním skóre 14:3.

Hokejová Tipsport extraliga, 45. kolo:
Pardubice - Zlín 1:2
Branky: 15. Šeda - 43. Vlach, 46. Urbanec
Chomutov - Olomouc 5:2
Branky: 21. Květoň, 23. Pospíšil, 39. Sklenář, 41. Kämpf, 45. Červenka - 21. Buc, 30. Húževka
Mladá Boleslav - Karlovy Vary 4:5 po sam. nájezdech
Branky: 8. Lenc, 12. Hyka, 26. Lenc, 31. Klepiš - 22. Haščák, 26. Vachovec, 40. Haščák, 53. Rohan, Huna (rozhodující nájezd)
Plzeň - Vítkovice 9:3
Branky: 3. Kracík, 5. Svoboda, 8. Indrák, 9. Kadlec, 13. Johnson, 15. Svoboda, 28. Svoboda, 51. Lev, 58. Indrák - 11. Zdráhal, 24. Hlinka, 36. Čerešňák
Brno - Hradec Králové 3:0
Branky: 37. Zohorna, 44. Ton, 60. Koreis
Sparta - Litvínov 5:0
Branky: 17. Hlinka, 20. Buchtele, 27. Hlaváč, 30. Sabolič, 56. Buchtele
Předehráno v úterý:
Třinec - Liberec 0:3

O desítku a předkolo play off bojující Pardubice nezvládly doma souboj se Zlínem, přestože dlouho vedly po brance Šedy. Východočeši nakonec přerušili tři zápasy trvající bodovou sérii, protože hostující Vlach s Urbancem na začátku třetí části zápas otočili. V tabulce sedmí Berani se tak přímé účasti ve čtvrtfinále přiblížili na rozdíl pěti bodů.

Bodově s nimi udržel krok i Chomutov, který doma otočil zápas proti Olomouci hájící šestou příčku. Hanáci šli sice ve druhé třetině do vedení zásluhou Buce, za třicet sekund ale srovnal Květoň a nasměroval Piráty za důležitým vítězstvím. Kohouti tak na osmizápasovou bodovou sérii nenavázali.

Bartošák nevydržel v bráně ani devět minut

Vítkovice nutně potřebovaly bodovat, aby oživily šance na předkolo play off. Jenže jen potvrdily, že v Plzni se jim vůbec nedaří. Na ledě Indiánů nevyhrály už osm let, prohrály tam i čtvrtý vzájemný souboj sezóně navíc ostudným debaklem 3:9. Hotovo bylo prakticky po necelých devíti minutách, kdy za stavu 4:0 došla v brance hostů trpělivost zámořské posile Bartošákovi. Tomáš Svoboda se v utkání blýskl hattrickem, Indrák si připsal dvě trefy.

Brno využilo zaváhání svých pronásledovatelů a díky výhře nad Hradcem Králové zvýšilo na desáté pozici náskok na Vítkovice s Pardubicemi na osm bodů. Zatímco Brno prožívalo před reprezentační pauzou velkou krizi, kdy z devíti zápasů uhrálo jen tři body, Mountfield porazil vedoucí Liberec i druhou Spartu. Tentokrát se však role otočily. Brankář Čiliak podruhé  v sezóně uhájil čisté konto, zatímco hostující Kacetl lovil puk z brány po zásazích Zohorny a Tona. Třetí zásah přidal do prázdné brány Koreis.

Poslední Karlovy Vary na ledě favorizované Mladé Boleslavi třikrát prohrávaly o dva góly, ale zejména díky zlepšenému výkonu ve druhé a třetí třetině a také časté hře v početní převaze, nakonec v základní hrací době dosáhly na nerozhodný výsledek 4:4. Následný penaltový rozstřel zcela ovládly, když se trefili pouze hostující Huna s Haščákem.

Reklama