Hlavní obsah

Sparta - Litvínov 5:0Sparta poprvé v sezóně porazila Litvínov, Hlinka vstoupil do Klubu hokejových střelců

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Hlinka 1 : 0
20. Přibyl 2 : 0
27. Hlaváč 3 : 0
30. Sabolič 4 : 0
56. Buchtele 5 : 0
Záznam online reportáže

Hokejisté Litvínova byli jediným týmem, který Sparta v probíhající sezóně neporazila. Po středě už to však neplatí. Pražané v utkání 45. extraligového kola zvítězili přesvědčivě 5:0 a připsali si už sedmou domácí výhru v řadě. Jejich kapitán Jaroslav Hlinka vstoupil do Klubu hokejových střelců, když zaznamenal jubilejní 250. gól v domácí nejvyšší soutěži nebo české reprezentaci. Jeho spoluhráč Tomáš Pöpperle vychytal třetí čisté konto v sezóně. Chemici padli po předchozí sérii tří výher a zůstávají předposlední.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hokejisté Sparty se radují z gólu proti Litvínovu.

Článek

Úvodní patnáctiminutovka přitom nenaznačovala, že domácí dokráčejí v poklidu za třemi body. Litvínov, který se musel obejít bez suspendovaného kapitána Trávníčka, začal velice sympaticky a byl nebezpečnějším týmem. I do šancí se dostával, do té největší Hübl, gólman Pražanů Pöpperle ale chytal velice jistě.

Postupem času ale začala diktovat tempo hry Sparta. Buchtele se dostal za obranu hostů, zezadu ho ale tísnil Frolo, a tak zamířil těsně mimo. V 17. minutě se dostali do přečíslení Buchtele s Hlinkou, oba si vyměnili puk a druhý jmenovaný otevřel skóre. Pro sparťanského kapitána šlo o jubilejní 250. gól v domácí extralize a české reprezentaci, a tak jako 68. člen vstoupil do Klubu hokejových střelců.

Do první přestávky navíc přidali Jandačovi svěřenci druhý gól. Po faulu Dudy, který se do sestavy Litvínova vrátil po čtyřzápasové pauze, kdy nabíral fyzickou kondici, chyboval v rozehrávce při vlastním oslabení Pavelka. Buchtele sice branku netrefil, puk se ale od zadního mantinelu příhodně odrazil k Přibylovi, jenž zasouval do opuštěné klece.

Hlaváč ozdobil návrat do Sparty gólem

Spartu dvoubrankový náskok uklidnil a ve druhé třetině už dominovala. Poláška sice nejprve fantastickým zákrokem vychytal brankář Petrásek, pak ale Pražané měli k dispozici minutu a půl dlouhou přesilovku čtyři na tři, v níž Poláškovo nahození šikovně ztečoval do branky Hlaváč.

Dvojnásobný mistr světa, jenž Spartě pomohl v roce 2007 k zisku titulu, přitom dnes nastoupil k prvnímu extraligovému zápasu v této sezóně, dosud od začátku února hrál za prvoligové Benátky, ze kterých má do Sparty vyřízené střídavé starty.

Za další tři minuty navíc zvýšil už na 4:0 Sabolič, který tak zaznamenal 23. trefu v sezóně, čímž vyrovnal dosud nejlepšího kanonýra ročníku Kubalíka z Plzně. Blízko pátému gólu byl pak Buchtele, jenž nastřelil břevno. Ani on, ani jeho spoluhráči už Petráska nepřekonali, neboť toho od třetí třetiny vystřídal v brance Janus.

Ten se dlouho překonával, když předvedl řadu výborných zákroků. Až v 56. minutě ho při přečíslení 3 na 1 překonal rychlou střelou zápěstím Buchtele, pro kterého šlo o 100. extraligový zásah.

45. kolo hokejové Tipsport extraligy:
HC Sparta Praha - HC Verva Litvínov 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 17. J. Hlinka (Přibyl), 20. Přibyl (Buchtele), 27. Hlaváč (Polášek, Buchtele), 30. Sabolič (Eminger), 56. Buchtele (J. Hlinka, Přibyl). Rozhodčí: Šír, Souček - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 3:6. Využití: 2:0. Diváci: 8316.
Sparta: Pöpperle - Eminger, Polášek, Čajkovský, Švrček, Hrbas, J. Mikuš, Kalina - Přibyl, J. Hlinka, Buchtele - Hamilton, Klimek, Sabolič - Forman, Pech, Kumstát - Netík, Cingel, Hlaváč. Trenéři: Jandač a Moták.
Litvínov: Petrásek (41. Janus) - F. Pavlík, Kubát, Gula, T. Pavelka, Chaloupka, Frolo - Gerhát, Hübl, Lukeš - Martynek, R. Hanzl, M. Hořava - Duda, K. Reichel, Piroš - Jurčík, Válek, J. Doležal - Šimeček. Trenéři: Rulík a Šlégr.

Reklama

Související témata: