Hlavní obsah

Hlaváče držela nad vodou vidina Sparty. Vydržel a doufá, že teď bude sklízet

Praha

Většinu roku tráví za Atlantikem na Floridě, kde pobývá s dětmi a manželkou, jíž trápí zdravotní problémy. Poslední tři roky si dvojnásobný hokejový mistr světa Jan Hlaváč odskakuje do Čech vždy jen na kratší období, aby pokračoval v kariéře. Stejně jako letos, kdy se v lednu na konci přestupního období stal oficiálně hráčem prvoligových Benátek s tím, že bude mít vyřízené i střídavé starty ve Spartě, ve které s hokejem začínal a v roce 2007 s ní získal mistrovský titul. Ve středu si devětatřicetiletý útočník poprvé v této sezóně za Spartu zahrál, hned se uvedl gólem a pomohl k výhře 5:0 nad Litvínovem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jan Hlaváč ze Sparty se raduje z gólu proti Litvínovu.

Článek

Mohl jste si vůbec vysnít lepší návrat do Sparty?

Je fakt, že tenhle vstup je skvělý. Moc mě potěšilo, že jsem hned dal gól, ale velký díky patří Poláškovi, který mi dal krásnou přihrávku a já jsem víceméně zasouval do prázdné branky.

Gól jste si na 27. minutu schoval symbolicky?

Jak to myslíte?

Kvůli číslu, které nosíte na dresu...

To jsem fakt dal gól v 27. minutě? To je osud, vypadá to, že budu mít štěstí... To není jen tak, to je fakt dobrý! (směje se)

V únoru jste odehrál jen čtyři zápasy za prvoligové Benátky. Nebál jste se, jestli budete stačit i na extraligu, která je o úroveň výš?

Pomohlo mi, že poslední zápas za Benátky jsme odehráli s Kladnem, což je špičkový tým soutěže. O to lehčí pro mě bylo naskočit do extraligy, že už jsem si vyzkoušel zápas proti týmu s velmi dobrou úrovní. Proto jsem proti Litvínovu ani nebyl nijak překvapený.

Na ledě jste se tedy cítil dobře?

Musím říct, že výborně. Pomohla mi i reprezentační pauza, v níž jsem hodně a dobře potrénoval a taky hrál za Benátky. Možná je to taková falešná forma a třeba mě to dostihne, ale zatím je to slušný.

Jaký máte pocit ze síly sparťanského kádru?

Už po těch pár trénincích jsem zjistil, jak hodně dobrý mančaft Sparta má, její útočná síla je obrovská. V tréninku nedostanete jedinou špatnou přihrávku, ta kvalita je tu fakt neskutečná. Nesmíme si to pokazit.

A vy? Budete součástí týmu?

Po příjezdu z Ameriky jsem si to v první lize trošku osahal. Uvidím, jak to bude se mnou v extralize dál. Do konce základní části zbývá sedm zápasů a předpokládám, že nějaké si zahraju.

Jak jste se vlastně na Floridě udržoval?

Posledních devět měsíců jsem si dělal letní přípravu, protože na led se tam moc nedostanu. A není jednoduché se pořád udržet v tréninku, když ho absolvujete sám.

Ale vydržel jste...

Hnala mě vidina toho, že si zase zahraju za Spartu. To mě drželo nad vodou. I když se mi nechtělo, říkal jsem si, že prostě musím. Vydržel jsem to a teď doufám, že budu sklízet.

Plánujete, že jde o vaši poslední sezónu? Nebo hodláte v kariéře pokračovat?

Sám nevím, uvidím. Každopádně je těžké to takhle dělat, když žiju v Americe. Poslední tři roky jsem toho moc nenahrál, snad dvacet zápasů za sezónu. Bude mi sice čtyřicet, ale tělo zatím drží a nejradši bych hrál dál.

Reklama

Související témata: