Hlavní obsah

Liga mistrů? Těšit se na ni můžou i ve Znojmě

Znojmo
Aktualizováno

Většina extraligových klubů bude o účast na evropské hokejové scéně bojovat ještě dlouho a marně. Znojmo, které hraje mezinárodní EBEL, už ale má jistotu, že si v příští sezóně zahraje Ligu mistrů. I to je odměna za to, že hokejisté z města na jihu Moravy uhájili druhou pozici za Salcburkem. Při shodném počtu bodů rozhodovalo o pořadí až skóre. Za čtvrtfinálového soupeře si znojemský celek vybral v pondělí Dornbirn.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Vítěz dlouhodobé části EBEL má jako jeden z 26 zakládajících členů s licencí A účast zajištěnou automaticky. A na řadu tedy přišlo Znojmo.

Premiérový postup do Evropy považuje vedení Znojemských orlů za jeden z největších úspěchů v historii klubu. Na mezinárodní bitvy jsou ovšem v klubu zvyklí už léta.

"Ligu mistrů berou kluby v Rakousku a Německu jako vysoce prestižní soutěž. Mají k ní jiný přístup než kluby z české extraligy. Už nyní před námi stojí další výzva, kterou bude postup do semifinále EBEL ligy," říká sportovní manažer Znojma Rostislav Dočekal.

V semifinále ještě nebyli

Ve čtvrtfinále mezinárodní ligy jsou Orli popáté za sebou, do semifinále ještě nikdy nepostoupili. V play off vždy uhráli maximálně jeden zápas, před rokem přitom do vyřazovací části prošli z lichotivého třetího místa.

Za dobrými výsledky Znojma vidí Dočekal kvalitní přípravu, omlazení a dobré posílení týmu. "Přípravu jsme loni změnili a zvolili náročnou verzi. Hráli jsme s kvalitními soupeři z české extraligy i ze zahraničí. Proto jsme také vstoupili do sezóny dobře a hned od jejího začátku jsme se pohybovali na špici tabulky. Což je dobré i pro psychiku týmu, který vidí svou sílu," připomíná Dočekal.

Mladíci zvládají delší cesty lépe

Liga EBEL je vzhledem ke vzdálenostem náročná na cestování a regeneraci hráčů. "V tom vidím výhodu mladých hráčů, kteří se mnohem lépe adaptují na zátěž a také lépe zvládají cestování," míní manažer, který se proto nebojí ani namáhavého cestování v Lize mistrů.

"Naopak zápasy v Lize mistrů budou před zahájením sezóny pro nás tou nejlepší přípravou. Čekají nás kvalitní soupeři," očekává Dočekal.

Znojmo vybojovalo postup v neděli v posledním zápase díky vítězství nad Dornbirnem. "Tým ukázal svou sílu, když otočil nepříznivý stav. Nyní bychom kvalitu chtěli potvrdit v play off," dodává Dočekal.

V pondělí si Znojemští vybírali jako druzí v pořadí soupeře pro čtvrtfinále. Nejdříve si Salcburk s bekem Zdeňkem Kutlákem zvolil celkově osmý Klagenfurt. Orli ukázali na šestý celek tabulky Dornbirn. Třetí Vídeň chtěla sedmý Villach a Bolzano s brankářem Jaroslavem Hüblem nastoupí proti Linci. Play off začne v pátek a Znojmo se představí doma.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín