Hlavní obsah

Litvínov je čtvrtým mistrem, jenž neprojde do play off

Martin KézrPrávo

Z mistrovské kocoviny se hokejový Litvínov nevzpamatoval. Čtyři kola před koncem základní části je jisté, že úřadující šampión extraligové play off hrát nebude.

Foto: Adolf Horsinka, ČTK

Zleva Jiří Polanský z Třince a brankář Jaroslav Janus a Tomáš Frolo z Litvínova.

Článek

Stejná nepříjemnost potkala Karlovy Vary v sezóně 2009/10, podobně dopadly i Pardubice v sezóně 2005/06 po svém titulu získaném v ročníku, kdy extraligu při výluce NHL zdobila spousta hvězd.

Předtím ve vyřazovací části hned po titulu chyběl Vsetín před 14 lety. Litvínov je teprve čtvtým mistrem v historii, který se nedostal do play off, a dokonce mu vážně hrozí, že výročí mistrovských oslav prožije jako účastník baráže. To by byl pro extraligovou baštu šok. Na první titul Litvínov čekal 56 let, teď ale dělá vše pro to, aby poprvé nemusel nejvyšší soutěž opustit. V roce 1962 měl podle tabulky sestoupit, ale Kolín tehdy právo účasti mezi elitou nevyužil.

V této sezóně se litvínovská hokejová loď bez tří klíčových stěžňů mistrovské plavby Francouze, Ručinského a Petružálka začala brzy potápět. Aktuálně v extraligovém podpalubí drží kurz baráž, přičemž ztrácí tři body na dvanácté Pardubice a má jen tři k dobru na poslední K. Vary. Oba soupeře potká v nejbližších dvou kolech a pak ještě každého dvakrát ve skupině o 11.–14. místo. „Stojíme před klíčovými duely sezóny, které potřebujeme vyhrát. Na únik baráži máme celkem deset utkání," uvědomuje si trenér Radim Rulík.

Před únorovou reprezentační pauzou jeho svěřenci poprvé v sezóně třikrát za sebou vyhráli, jenže ze čtyř zápasů po ní vytěžili jediný bod. „Doplácíme na výkyvy a často jen čekáme, co s námi soupeř provede. Právě teď musíme zabrat a dostat z hlav tu bázlivost. Není kam uhnout," přiznal útočník František Gerhát.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice