Hlavní obsah

Vítkovice, Brno, nebo Třinec? Ani experti se neshodnou, u koho skončí Černý Petr

Praha

Už jen poslední dvě kola zbývá odehrát do konce základní části hokejové extraligy, otazníků k vyřešení ale přesto zůstává několik. Udrží Plzeň s Hradcem Králové umístění v první čtyřce, aby začínaly čtvrtfinále doma? Podaří se Olomouci, jednomu z nejpříjemnějších překvapení sezóny, setrvat v šestce a zajistit si přímý postup do play off? Největší drama ale slibuje boj o samotné předkolo. O dvě volná místa totiž mezi sebou budou na dálku bojovat tři týmy.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva Jan Hanzlík z Brna, Adam Rufer z Třince a Vojtěch Němec z Brna.

Článek

Brno, Třinec a Vítkovice. Jednomu z těchto mužstev zůstane nejpozději v pátek večer Černý Petr znamenající, že místo vyřazovacích bojů si zahraje jen skupinu o umístění.

V lepší výchozí pozici jsou Kometa s Oceláři, kteří mají na ostravský celek dvoubodový náskok. Jenže zůstanou Vítkovice jedenácté i po skončení dlouhodobé části soutěže? Na tom se neshodnou ani hokejoví experti, které Sport.cz oslovil.

Současná tabulka:
9. Třinec67 bodů
10. Brno67 bodů
11. Vítkovice65 bodů

„V hokeji je možné všechno, ale myslím, že Vítkovice už to nezvládnou. I kdyby dvakrát vyhrály, Třinec s Brnem si to už podle mě pohlídají," říká Josef Augusta, který byl na přelomu tisíciletí na střídačce české hokejové reprezentace u zlatého hattricku na MS.

Třinec s Brnem podle něho posílí nedělní duely, které dokázaly obrátit a urvat dva body po nájezdech. „Brno bylo ve svízelné situaci, protože s Boleslaví prohrávalo o dva góly. A nakonec to zvládlo, stejně jako Třinec proti Plzni. Proti Vítkovicím navíc hraje to, že je v úterý čeká velice silný a kompaktní Liberec. Nevěřím, že by se nyní jeho výkonnost změnila. Vítkovice by musely ukázat neskutečnou morální sílu, aby Liberec porazily," soudí Augusta.

S kým ještě hrají:
TřinecMl. Boleslav (venku), Olomouc (doma)
BrnoPardubice (venku), Zlín (doma)
VítkoviceLiberec (doma), Litvínov (venku)

To Milan Antoš, bývalý útočník a dnes televizní spolukomentátor, má jiný názor. „Liberec sice hraje výborně, ale už překonal všechny rekordy a je možné, že do Vítkovic nepojede tak soustředěný. Vítkovice ale v poslední době hrají výborně. Sice je občas postihne zakolísání, pak ale zase dokážou vyhrávat," tvrdí Antoš.

Dokážou tedy nakonec Vítkovice dostat Třinec nebo Brno pod sebe? „Stát se může cokoliv, těžko teď tipovat. Ale Vítkovicím věřím, že by se do předkola dostat mohly. Nejspíš na úkor Komety. Tu čeká zápas v Pardubicích, které potřebují každý bod, a pak doma Zlín. A ten si na Brno věří," přemýšlí Antoš nahlas.

„Bude to pořádné zamotané, ale pořád si myslím, že Černý Petr nakonec zůstane Vítkovicím. Mají nejtěžší výchozí pozici, musejí čekat na zaváhání soupeřů. Dvoubodové manko se sice nezdá velké, ale stáhnout během dvou kol nebude vůbec jednoduché," předpokládá Vladimír Martinec, legenda Pardubic a asistent reprezentačního trenéra na zlatých mistrovstvích světa v letech 1999 až 2001.

Bilance vzájemných zápasů:
Brno - Vítkovice 1:5, 2:3, 1:0, 5:2
Brno - Třinec 2:1, 3:2, 2:1, 3:1
Třinec - Vítkovice 3:1, 0:7, 3:0, 1:2pp
Pozn.: Tučně jsou vyznačeny týmy s lepší vzájemnou bilancí.

Zajímavá je i bilance vzájemných zápasů, pakliže by po 52. kole měly dva týmy shodný počet bodů. Brno má lepší vzájemné zápasy s Třincem, ale horší s Vítkovicemi. Ostravané jsou na tom zase hůř s Oceláři. Pakliže by ale měly stejný počet bodů všechny tři týmy, došlo by na minitabulku vzájemných zápasů. A v té by na tom byl nejhůře Třinec.

Minitabulka při shodném bodovém počtu všech tří týmů:
1. Brno
2. Vítkovice
3. Třinec
Kdo se nakonec nedostane do předkola play off?
Brno
41,3 %
Třinec
14,9 %
Vítkovice
43,8 %
Celkem hlasovalo 7800 čtenářů.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec