Hlavní obsah

Jaroslav Hlinka se vrací do Sparty

Po více než třech letech se vrací do kádru hokejové Sparty útočník Jaroslav Hlinka. Mistr světa z Německa 2001 o víkendu předčasně ukončil angažmá ve švýcarském Klotenu a podle původních předpokladů se měl stěhovat do švédské Frölundy. Po bleskovém úterním jednání s vedením Sparty se ale rozhodl vrátit do Prahy.

Foto: Právo

Jaroslav Hlinka

Článek

"Bylo to hodně rychlé. V sobotu večer jsem se ve Švýcarsku dozvěděl, že odcházím, a vzápětí poté přišla nabídka ze Švédska. Byl jsem připraven ji přijmout, všechny náležitosti už byly vyřešené a vlastně chyběl jen můj podpis pod smlouvou. V pondělí mi ale zavolalo vedení Sparty a dohodlo si se mnou na úterý schůzku. Jednání trvalo asi deset minut, jejich nabídka se nedala odmítnout," vyprávěl na úterní tiskové konferenci devětadvacetiletý forvard, jenž se Spartou podepsal kontrakt na dva roky s dvouletou opcí.

Hlinka opustil Kloten kvůli špatným výsledkům klubu s vidinou přestupu do týmu, který bude hrát o titul. Sparta však deset kol před koncem základní části figuruje v tabulce extraligy na posledním postupovém místě a bude muset odrážet snahu dalších týmů, které jí s minimálním odstupem šlapou na paty.

"Vím, v jaké situaci Sparta je. Ale právě určitá krize, která klub zasáhla, hrála v mém rozhodování roli. Já jsem sparťan odjakživa a srdce rozhodlo za mě," líčil Hlinka. O tom, jak velkou roli hrály finance, mluvit nechtěl. "O penězích se nechci bavit. Hlavní je, že chci pomoci klubu," dodal.

Smíšené pocity

V rudém dresu s číslem 76 se poprvé představí v pátek v Českých Budějovicích, dnešní domácí zápas se Vsetínem ještě vynechá. "Mám za sebou velkou porci cestování, takže dnes ještě nenastoupím. V pátek už ale určitě nebudu chybět," těšil se na první zápas s novými spoluhráči.

S většinou hráčů Sparty se Hlinka zná a z adaptace v novém prostředí proto nemá proto obavy. "Nehrál jsem tady přes tři roky, to není zase tak dlouhá doba. Z kádru se neznám jen s nejmladšími kluky. O dění v klubu jsem měl pravidelné informace, s trenérem Výborným jsme byli v kontaktu, aniž bychom tušili, že se sejdeme pod jednou střechou. Za spoluhráči jsem ale zatím nebyl, asi by nebylo vhodné, abych se tam teď producíroval a rušil soustředění na zápas," vysvětlil.

Než Hlinka naskočí v pátek na led na jihu Čech, bude mít čas utřídit si smíšené pocity, které z hektického vývoje posledních dnů má. "Jsem z toho trochu rozpačitý. V průběhu sezóny měním působiště poprvé. Vůbec jsem nepočítal, že by se mi mohlo něco takového stát. A přitom to byla otázka jedné hodiny. Působení ve Švýcarsku je ale minulost. Teď se musím soustředit hlavně na to, jak dostat Spartu zpátky na vrchol," uzavřel.

Hlinka svlékl dres holešovického klubu v létě roku 2002, kdy odešel poprvé do Klotenu. Loňskou sezónu strávil v ruské Kazani, před probíhajícím ročníkem se opět do Švýcarska vrátil. Ve švýcarské lize nasbíral během letošní sezóny 35 kanadských bodů za dvanáct branek a 23 asistencí.

Reklama

Související témata: