Hlavní obsah

Třinec nepřekousl prohrané finále

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Před sezónou v Třinci tvrdili, že na prohrané finále s Litvínovem zapomněli a že jsou silnější. Nic jiného, než titul je nezajímalo. Šest porážek z prvních deseti zápasů ale postavila hvězdný tým před zcela jinou výzvu - vypořádat se s neúspěchem. A to Třinec nedokázal. Nepohodu, která začala ve třetím kole porážkou se Zlínem, nedokázali Třinečtí zlomit ani po šťastném postupu do předkola play off, kde posedmé nedokázali přejít přes Zlín.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zklamaní hráči Třince po zápase ve Zlíně.

Článek

„To poslední utkání a především rozhodující gól v prodloužení, byl odrazem celé naší sezóny. Vždy nám něco chybělo: gól, zákrok, přihrávka nebo důraz v souboji. Ve chvílích, kdy to mělo přijít, tak to nepřišlo," nevymlouval se na rány osudu či nepřízeň okolí třinecký brankář Peter Hamerlík.

Poražený finalista se celou sezónu potýkal s herními výkyvy. Nedokázal vyhrát více jak tři zápasy v řadě, dvakrát v sezóně měnil trenéry. Po debaklu ve Vítkovicích 0:7 nahradili rezignující dvojici Kalous-Varaďa trenér juniorky René Mucha a Marek Malík. Po měsíci pak Malíka vystřídal nový hlavní kouč Jiří Dopita, který sice dokázal změnit herní projev týmu, výsledky ani herní pohoda se ale nedostavily.

„Mávnutím kouzelného proutku to nešlo změnit. V sezóně se nám nepodařila nějaká delší série, pořád jsme se pohybovali okolo desátého místa. Věřili jsme, že když se dostaneme do play off, že z nás ten tlak spadne," popisoval rozpoložení v týmu obránce David Nosek.

Co rozhodlo sérii Zlín - Třinec?
TŘINECKÁ NEPOHODA - V Třinci hodně doufali, že z nich v předkole spadne tlak, kterému byli vystavení po celou základní část. Nepořádek v hlavách hráčů byl ale tak velký, že to na v pohodě hrající Zlín nemohlo stačit.
ZLÍN TÁHLY OPORY - Zlín se mohl v klíčových momentech spolehnout na produktivní duo Holík - Bukarts. Postupovou branku dal kapitán Veselý. A Třinec? Ten sázel na „žolíky“ z první ligy Kanka, Pechance a Kindla. S tím nešlo vítězit. Vedlo se jen Polanskému, zůstal ale sám.
KOMPLEX ZLÍN - V jednom měli Třinečtí před startem série se Zlínem pravdu: Jednou ho porazí. Letos by ale Třinec nevyhrál, ani kdyby se hrálo na čtyři vítězství. V rozhodujícím utkání vedli Oceláři o dvě branky, přesto zápas ztratili a to by se jim v jiném rozpoložení nemohlo stát.

Třinečtí zkoušeli sezónu zlomit výměnami. Ty jim ale nevyšly. Za Klepiše povolali Třinečtí z Mladé Boleslavi Žejdla, který se ale v závěru sezóny zranil, stejně jako Slovák Sýkora, jehož Oceláři získali výměnou za střelce Hrňu z Plzně. Nezářil ani pardubický Tybor, za něhož Třinec obětoval Orsavu. Víc se čekalo od Kopeckého i Svačiny, který se ale v sezóně potýkal se zraněními. „Je fakt, že marodka byla velká, ale kádr je dostatečně široký, na to se nemůžeme vymlouvat," řekl Nosek.

Do sestavy Třince v průběhu základní části naskočilo dohromady 43 hokejistů, v předkole pak přizvali další tři nováčky. A prvoligoví Pechanec, Kanko či Kindl některé extraligové hráče s přehledem zastínili. „Je to neúspěch. Jinak sezónu, která pro nás skončila v předkole hodnotit nemůžeme," řekl slovenský brankář Hamerlík.

Reklama

Související témata: