Hlavní obsah

Na střely 19:37, na góly 1:0. Aspoň, že ta jedna rána tam padla, oddechl si plzeňský Svoboda

Až gól Tomáše Svobody ze 77. minuty rozsekl opatrný úvodní duel čtvrtfinálové série hokejové extraligy mezi Plzní a Olomoucí. Hosté napálili třikrát tyčku a potopilo je špatné střídání v závěru prodloužení. Favorit se na šťastnou výhru 1:0 nadřel.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Útočník Tomáš Svoboda rozhodl úvodní čtvrtfinálový duel mezi Plzní a Olomoucí.

Článek
Fotogalerie

„Stálo nás to dost sil, ale naštěstí to Ondra Kratěna vytáhl z rohu a nádherně mi poslal puk. My měli dost problém trefit bránu, ale aspoň jedna rána mi tam padla," oddechl si Svoboda, který čekal, že Olomouc bude celý zápas nepříjemná. „Mají v sobě nadšení, důraz a bojovnost."

Domácí ofenzívě se nedařilo rozpohybovat olomoucký defenzivní val. Nepomohly ani rady reprezentačního asistenta Jaroslava Špačka, který sděloval plzeňské střídačce své postřehy z hlediště. Léty prověřený rukopis kouče Zdeňka Venery byl znát. V útočném pásmu se hosté navíc řídili jednoduchým příkazem střílet z každé nadějné pozice a jejich pokusy byly nevyzpytatelné.

Když se nejlepší střelec základní části Dominik Kubalík ve 25. minutě přece jen řítil sám na olomouckého Branislava Konráda, radost mu překazilo upísknutí sudích, kteří signalizovali ofsajd.

Olomouckým zvonily jen tyčky

Nejblíž ke gólu v základní hrací době tak měl olomoucký Jan Eberle, na začátku třetí třetiny ale napálil přes beton gólmana Matěje Machovského puk do horní tyčky. „Chtěl jsem to víc zvednout, aby na to brankář nedosáhl," drbal si hlavu Eberle.

Smolařem večera byl ovšem jeho spoluhráč Miroslav Holec, který v prodloužení napálil brankovou konstrukci dokonce dvakrát! „Měl jsem hodně štěstí, nejtěžší bylo ustát to psychicky," tvrdil gólman Machovský. „Byl to to pro mě moc náročný zápas,"

K nájezdům ale nedospěl, Olomouci se krutě vymstilo chybné střídání. Plzeň zakombinovala v přesilovce a v čase 76:31 rozhodl pohotový Svoboda. „O tom je play off, někdy je lepší vyhrát takovým gólem, než třeba naprosto jasně. Ten první krok jsme udělali a teď potřebujeme ještě tři," usmíval se jediný střelec utkání.

„Bohužel my naše šance neproměnili a Plzeň byla šťastnější," nemohl Venera pochopit poměr střel, na které Olomouc vyhrála vysoko 37:19...

Reklama

Související témata: