Hlavní obsah

Červenka? Nejlepší hráč v lize, možná v Evropě, tvrdil i po výhře Birner

Liberec

Základní část proměnili ve svou rekordní jízdu, na startu play off ale liberecké hokejisty čekala tvrdší lopota. Tuhý odpor Chomutova zlomili až ve třetí části díky potrestaným faulům Pirátů a gólům tria Michalů: Bulíře, Birnera a dvakrát Řepíka.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Branko Radivojevič z Liberce (vlevo) uniká a Ondřeji Dlapovi (uprostřed) a Peteru Ölveckému z Chomutova.

Článek

Světelná a pyrotechnická show na ledě, tradiční bílé peklo v hledišti. Po dvanácti dnech bez soutěžního zápasu byly liberecké šelmy dostatečně hokejově hladové, jenže Piráti nabuzení postupem z předkola nebyli snadným soustem.

„Pauza na nás byla dlouho znát, ani ne tak fyzicky, jako spíš z pohledu načasování. Až poslední třetina vypadala tak, jak by měla,“ říkal liberecký útočník Michal Birner.

Na pozorného Roberta Kristana v chomutovské brance si vítěz základní části našel účinnou zbraň: křižné pasy. První branku obstarala parádní spolupráce dua Martin Bakoš, Michal Bulíř, za druhý a vítězný gól zase mohl děkovat Petru Vampolovi střílející Birner.

„To byla náhoda, že to prošlo,“ usmíval se Vampola. „Byl jsem na tu žabku nachystaný, ale není snadné takový puk trefit,“ ujišťoval střílející Birner.

Růžička tresty nekomentoval

Bílí Tygři dobře věděli, od kterého Piráta hrozí největší nebezpečí, přesto Romana Červenku pustili do samostatného úniku, který vyřešil Lašák. Pak se chomutovský tahoun zapsal do statistik jen dvěma dvouminutovými tresty, ale když dostal chvíli prostoru za brankou, nastartoval exslávistickou spolupráci s Michalem Vondrkou, která rezultovala ve vyrovnání.

„Je to nejlepší hráč ligy, možná v Evropě, pokaždé od něj na ledě hrozí nebezpečí,“ věděl Birner. „Když je dvacetkrát za brankou a jednou něco vymyslí, tak holt musíme my dát aspoň dva góly,“ líčil.

Po Birnerově vítězném gólu už Chomutov viditelně odpadl, o čemž svědčí poměr střel ve třetí třetině 27:6. Výrazně se na tom podepsala i častá vyloučení Pirátů. Hostům rozhodčí odpískali celkem devět faulů včetně trestného střílení, Liberci tři. „K vyloučením se dnes nemůžu vyjadřovat,“ naznačil kouč Pirátů Vladimír Růžička, že ne se všemi tresty byl ztotožněn.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice