Hlavní obsah

Musí přijít změny. Nejde hrát takovou katastrofu, ulevil si Čáslava a děkoval pardubickým fandům

Pardubice

Hokejový obránce Petr Čáslava z Pardubic mohl po páteční výhře nad Karlovými Vary 4:2 a definitivní pojistce záchrany v extralize plně docenit důležitost své trefy z úvodního kola play out. Šestatřicetiletý mistr světa z roku 2010 totiž dvě sekundy před koncem třetí třetiny zápasu proti litvínovskému sokovi v boji o únik baráži odvrátil porážku a po konečné výhře 4:3 po samostatných nájezdech mělo Dynamo ve zbývajících pěti duelech vše ve svých rukou.

Foto: David Taneček, ČTK

Hokejisté Dynama Pardubice oslavují s fanoušky vítězství nad Karlovými Vary i extraligovou záchranu.

Článek

"Zpětně to samozřejmě považuju za důležitý gól. Ale já jsem hlavně rád, že jsme to zvládli dneska. Takové zápasy jsme celou sezónu neuměli. A když to řeknu i podle sebe, tak je to těžší než v play off. Je to hodně na psychiku a jsem rád, že jsme to zvládli," řekl novinářům Čáslava. "Nevím, jestli nejdůležitější gól života, ale této sezóny určitě. Podstatné je, že je to za námi. Já už se snad k tomu ani nechci vracet..."

Pardubice měly před závěrečným kolem před třináctým Litvínovem náskok jednoho bodu a lepší bilanci ve vzájemných zápasech. K jistotě tak potřebovaly bez ohledu na výsledek Litvínova na ledě Vítkovic získat dva body. Severočeši v Ostravě vyhráli 4:2 a Dynamo doma dosáhlo na stejný výsledek, přestože prohrávalo 1:2.

"Dali takové slepené góly, ale my jsme se z toho nepodělali a zvládli jsme to," oddechl si zadák, který s Pardubicemi získal v roce 2005 mistrovský titul. Definitivně věřil v jistotu záchrany přes dvoubrankový náskok už od poloviny utkání až v samém závěru. "Až když padla 60. minuta," přiznal.

Musí se vyvodit obrovské změny

Pardubicím hrozila baráž poprvé od roku 1996 a podle Čáslavy musí nastat v klubu velká proměna. "Z téhle sezóny se musí vyvodit obrovské důsledky a změny. Takhle se to nemůže nechat pro příští rok. Už jen proto, že sem dnes chodilo deset tisíc lidí a podporovali nás perfektně," poukázal na to, že šestinásobný šampión patří jinam než na chvost tabulky.

Výkony podle něj musely být pro věrné pardubické fanoušky velkým zklamáním. "My jsme za celou sezónu sehráli dva tři dobré zápasy, jinak jsme předváděli katastrofu. Musí to být příště úplně jiný, ale nesmí se to pouze říkat, musí se pro to ty věci udělat," doplnil zkušený zadák, který sehrál 201 zápasů za reprezentaci.

Baráž soupeřům nepřeje

Pardubice za záchranou hnala vyprodaná Tipsport arena a rekordní návštěva extraligových duelů o udržení 10 194 diváků. "I lidi fandili, opravdu klobouk před nima, je to neskutečný. I když sezóna byla šílená a fanoušci mají právo nám nadávat, tak nás v té nejtěžší chvíli podrželi. Je vidět, že Pardubice jsou hokejové město. Když se nám nedařilo a dostali jsme na 1:2, tak nebyl žádný pískot. Takhle to ve sportu má být," ocenil Čáslava.

Je šťastný, že Pardubice záchranu vybojovaly a teď si může s rodinou vychutnat klid a o Velikonocích se věnovat dětem. "Hlavně ten konec byl o nervech, play out a baráž jsou psychicky nesmírně vyčerpávající. Opravdu tu baráž Litvínovu ani Karlovým Varům nepřeju," dodal Čáslava.

Reklama

Související témata: