Hlavní obsah

Mlejnka čeká nejtěžší úkol kariéry. Rozhodne hlava, tuší karlovarský kouč

Karlovy Vary

Barážové starosti zažijí hokejisté Karlových Varů po patnácti letech. Tehdy vyhráli sérii play out s Chomutovem, letos je čeká dvanáctikolový existenční boj o setrvání v extralize. „Kluci to musí zvládnout především hlavou, ta rozhodne,“ říká 39letý trenér Karel Mlejnek, jenž za tři roky na střídačce Energie ještě nebyl v tak těžké pozici.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Karlovarští hokejisté (zleva) Martin Rohan, Tomáš Rohan a Martin Bartek se radují z gólu.

Článek

Vary prohrály posledních jedenáct extraligových utkání, což se ještě nikdy v klubové historii nestalo. Dokážete tým od negativní bilance odstřihnout?

Musíme udělat tlustou čáru. Baráž začínají všechny čtyři celky s čistým stolem. Samozřejmě že jsme se chtěli v té dolní extraligové skupině nějak nakopnout a naladit trochu na vítěznou notu, ale už nemá smysl vracet se k tomu, proč se to nepovedlo.

Takže se teď snažíte působit na hráče spíš pozitivně?

Všichni vědí, že se musíme probrat a všechna utkání poctivě odmakat. Možná ještě víc než o hokejové dovednosti budou o hlavě a jestli dokážeme být skutečný tým. Snažili jsme se hráče nachystat na psychicky nesmírně obtížné čtyři týdny.

Myslíte, že klíčová pro úspěch bude právě psychika?

Řekl jsem klukům, že vše se odehraje mezi jejich ušima. Jsem přesvědčený, že baráž bude nejvíc o srdcích hráčů a jejich přístupu, obětavosti. Apelujeme na ně, aby se soustředili vždy jen na nejbližší utkání. Vím, že to zní jako fráze, jít zápas od zápasu, ale v naší situaci je to nejlepší řešení, jak zachránit Vary v extralize.

Je to pro vás osobně nejsložitější trenérský úkol?

Určitě. Začal jsem tu sezónu a už po jedenáctém zápase oznámil, že pokud si vedení myslí, že situaci zlepší jiný trenér, tak nabízím rezignaci. Přivedli Petera Oremuse a já mu jako asistent byl maximálně nápomocen. Na konci ledna se ale situace vyvinula tak, že z klubu odešel. Bylo pak na mně a Mikym Antonikovi, ať to zkusíme zachránit. Pro mě jsou Vary srdeční záležitostí.

Jak vidíte tři barážové soupeře?

Litvínov je asi největší favorit. Teď vypadá, že chytil formu, a ze všech čtyř celků má i nejzkušenější hráče. Na druhou stranu do baráže zahučel i pro své mezery v defenzívě. Jak jsem stačil vypozorovat, tak Jihlava si zakládá na herní disciplíně a Slavia má dobře organizované a vyrovnané mužstvo ve všech lajnách. Než ale řešit soupeře, musíme myslet především na vlastní výkon a hrát tak, abychom dostali pod sebe alespoň dva celky.

Zvládnou Karlovy Vary baráž a zachrání se tak v extralize?
Ano
38,1 %
Ne
61,9 %
Celkem hlasovalo 1183 čtenářů.

Reklama

Související témata: