Hlavní obsah

Trestali jsme boleslavské fauly a zakázali si zatažení do mediálních přestřelek, říká liberecký kouč Pešán

Nejrychlejším možným způsobem pronikli hokejisté Liberce poprvé v historii klubu do finále extraligového play off. Po Chomutovu zmákli ve čtyřech zápasech i Mladou Boleslav. Úterní výhra 5:2 na ledě soupeře byla pro Bílé Tygry už postupovou, celkem mají v nejvyšší soutěži na kontě rekordních čtrnáct vítězství v řadě.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Liberce Filip Pešán může být spokojený, jeho svěřenci v play off ještě nepoznali přemožitele.

Článek

Proletět celým play off do finále bez jediné porážky dokázala naposledy Sparta před šestnácti lety. „Jsme hodně rádi, že to šlo takhle rychle," usmál se útočník Lukáš Krenželok s tím, že Liberec nechtěl připustit prodloužení boje o finále. „Bylo to naše přání stihnout ve čtyřech utkání. I když výsledek série vypadá jednoznačně, tak všechny zápasy byly naknap," pravil obránce Martin Ševc.

Trenér Filip Pešán mohl být na své mužstvo hrdý. „Finále, na které se v Liberci dlouho čekalo, je pro nás úžasná věc a jistou formou i dárek pro majitele klubu. Původní náš cíl byl dostat se do play off, ale během podařené sezóny jsme začali vše trochu přehodnocovat a doufám, že jsme jen postupem do série o titul neskončili," řekl liberecký kouč.

Hrubka obránce Plutnara sice nabídla Boleslavi laciné vedení, ale hosté dvěma góly v rozpětí 123 vteřin otočili skóre. Z vydřeného vyrovnání se domácí těšili jen dvě minutky, 44 vteřin před druhou pauzou si ho vzal Liberec zpátky. „Pak jsme si řekli, že to za žádnou cenu nesmíme pustit. Byli jsme silní na puku a pohlídali si jejich brejky," uvažoval Krenželok.

Klíčem byly tři využité přesilovky, v sérii jich Liberec proměnil celkem deset. „Dařilo se nám trestat boleslavské fauly. Hráli jsme trpělivě a na rozdíl od soupeře jsme se nenechali strhnout k nedisciplinovanosti," uvažoval Pešán. „Zakázali jsme si nechat se zatáhnout do mediálních přestřelek a na straně Mladé Boleslavi to nebylo tak zvládnuté jako u nás," doplnil liberecký kouč.

„Z Liberce čiší hlad, a jak se mu celou sezónu daří, tak si i hodně věří. Nenašli jsme žádnou jeho slabinu," reagoval boleslavský protějšek František Výborný. „Chtěli jsme vítěze základní části potrápit, ale myslím si, že i přes ten výsledek 0:4 na zápasy jsme mu byli zdatným soupeřem. Lámalo se to v takových detailech a Liberec byl, řekl bych, zkušenější. Doma jsme chtěli moc, ale v přemíře snahy se pro nás ty zápasy nevyvíjely dobře," dolnil Výborný, jenž na střídačce Mladé Boleslavi zůstane i pro příští sezónu.

V kabině domácích bezprostředně po skončení čtvrtého duelu zavládly smíšené pocity. „Semifinále je pro nás historický úspěch, zůstává tam jedno ale. Poslední série mohla být přece jen o fous lepší," říkal gólman David Rittich, jenž ani 28 zásahy neodvrátil čtvrtou porážku od Liberce během šesti dnů.

Aplaus od fanoušků si nakonec užila obě mužstva, nejen postupující Liberec. „Nemáme se za co stydět, i když prohrát 0:4 na zápasy jsme nechtěli. Liberec však proměnil, co potřeboval," podotkl domácí útočník Tomáš Hyka.  „Teď jsme smutní, že je konec, ale nemusíme být zklamaní," dodal Výborný.

Reklama

Související témata: