Hlavní obsah

Hokejové Vítkovice mají první posily. Vrací se Roman, novou tváří je Slovák Baranka

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

První dvě posily pro nadcházející sezónu představily hokejové Vítkovice. Jedenáctý tým vrcholící extraligy získal zpátky útočníka Ondřeje Romana a slovenského obránce Ivana Baranku. Oba v Ostravě podepsali víceleté kontrakty.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Vítkovičtí hokejisté se radují z gólu - ilustrační foto.

Článek

„Změny, které se ve Vítkovicích dějí, se mi líbí a rád bych byl u toho. Jsem moc rád, že o mě Vítkovice projevily zájem. Měl jsem nabídky i od českých top týmů, ale ambice Vítkovic mě přesvědčily. Svou roli samozřejmě hrálo i to, že jsem z Ostravy," svěřoval se 27letý odchovanec ostravského hokeje Roman, jenž po loňské sezóně ve Vítkovicích odešel hrát Kontinentální hokejovou ligu za Jekatěrinburg.

V jeho dresu ale kvůli opakovaným zdravotním potížím odehrál v KHL jen 36 utkání a dal pouhé dva góly. „Bylo to v Rusku takové všelijaké. Ta dvě zranění mě přibrzdila, navíc, když v Rusku není úspěch hned, tak nejsou spokojení. Proto jsme se dohodli na rozvázání smlouvy," komentoval Roman.

Stěžejním kamenem obranných řad by se měl od nové sezóny stát účastník posledního světového šampionátu v Ostravě Ivan Baranka. Ten poslední sezónu odehrál ve švédské nejvyšší soutěži v dresu nováčka Rögle. Ve 40 utkáních dal tři branky a na šest přihrál. Působil i v KHL, v sezóně 2007/2008 zvládl i jedno utkání v NHL v dresu New York Rangers. „Hokejově to bylo ve Švédsku super, ale hrál jsem v týmu, který postoupil do nejvyšší soutěže a považoval za úspěch, že nesestoupil. Ambice Vítkovic, nová filozofie, kterou se klub chce prezentovat, probíhající jednání... Ze všeho mám dojem, že by to tady mohlo fungovat," řekl rodák ze slovenské Iľavy Baranka.

Na Moravu ho táhnou i osobní důvody. „Vítkovice neznám, ale to se dá říct o všech týmech z české extraligy. Ale Moravu mám rád, přítelkyně je ze Vsetína a z Ostravy to budu mít blízko i domů do Trenčína," pověděl Baranka.

„Oba podepsaní hráči by se měli stát základními stavebními kameny nově budovaného týmu," řekl nový hlavní kouč a generální manažer Vítkovic Jakub Petr. A naznačil, že hráčská obměna bude velká. „Někteří hráči nás opustí, jiní zůstanou. Odejít ale mohou i ti, kteří mají v klubu platnou smlouvu, ale do naší koncepce nezapadají. Prvořadé pro nás je, aby hráči měli chuť ve Vítkovicích hrát a pochopili naši filozofii," přiblížil kritéria Petr.

Od pondělí v klubu nový trenérský triumvirát Jakub Petr, Pavel Trnka a Martin Prusek promlouvali se všemi hráči. „Každý už ví, co s ním plánujeme, zda s ním počítáme a co od něj očekáváme," dodal Petr.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice