Hlavní obsah

Sparta - Plzeň 6:1Stav série 3:2Rázná odpověď Sparty! Šesti góly otočila zápas s Plzní a je krok od finále s Libercem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
22. Špaček 0 : 1
29. Pech 1 : 1
31. Hlinka 2 : 1
33. Hlinka 3 : 1
40. Barinka 4 : 1
46. Kudrna 5 : 1
47. Barinka 6 : 1
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Téměř polovinu zápasu se nemohli prosadit, navíc museli dotahovat plzeňský náskok. Jenže hokejisté Sparty v pátém utkání semifinále play off v pravý čas zapnuli a před rekordní návštěvou letošních vyřazovacích bojů (14 913 diváků) v O2 areně šesti góly skóre otočili a Indiánům uštědřili debakl 6:1. Pražany tak dělí jediný triumf od postupu do finále, které si naposledy zahráli před devíti lety. První šanci budou mít v pátek, kdy série pokračuje na západě Čech.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Hokejisté Sparty se radují po jednom z gólů v pátém utkání proti Plzni.

Článek
Fotogalerie

Sparta se musela obejít bez obránce Michala Čajkovského a útočníka Daniela Přibyla, kteří kvůli zranění odstoupili z nedělního čtvrtého duelu série a do toho středečního se nestačili dát do pořádku. Do sestavy se naopak vrátil jiný forvard Lukáš Klimek, jenž naposledy nastoupil v posledním kole základní části.

Oba týmy do utkání vstoupily velice opatrně, moc dobře si totiž uvědomovaly, co je ve hře. Šancí se proto v úvodním dějství urodilo jen minimálně, těch vyložených po jedné na každé straně. Tu plzeňskou spálil v sedmé minutě Dominik Kubalík. Indrák místo střely ještě vylepšil pozici, jenže nejlepší střelec dlouhodobé části soutěže trestuhodně netrefil úplně prázdnou branku. Za Spartu zase zahrozil Buchtele, který se protáhl před gólmana Machovského, bekhendem ale mezi jeho betony nezamířil.

Indiáni však přeci jen byli o něco aktivnější a krátce po začátku prostřední třetiny šli zaslouženě do vedení. Obránce Špaček vypálil z mezikruží a střelou nad Pöpperleho lapačku si ve čtvrtém extraligovém zápase připsal první bod.

Inkasovaný gól Spartu nastartoval

Inkasovaný gól však Pražany vyburcoval ke zvýšenému úsilí a od tohoto momentu byli nebezpečnější než Škodovka. Ve 29. minutě obral Sabolič laxně rozehrávající hosty, poslal puk Pechovi, jenž srovnal. Krátce po gólu navíc inkasoval menší trest Indrák a Sparta měla k dispozici první přesilovku. A sehrála ji výborně. Do signalizované rány Poláška spadli dva bránící hráči, zadák domácích ale místo střely našel Hlinku, který se neukvapil a střelou mezi Machovského betony otočil skóre.

Obě trefy domácích od sebe dělily pouhé dvě minuty a rovněž dvě minuty po svém prvním zásahu úřadoval sparťanský kapitán Hlinka znovu. Od mantinelu si vybruslil do pravého kruhu a střelou na bližší tyč zvýšil na 3:1. To však ještě nebylo ve druhé třetině všechno, neboť v její poslední minutě tečoval Barinka v početní výhodě nahození Pecha a Pražané měli k dispozici už tříbrankový náskok.

Stejným skóre ve stejné fázi zápasu vedla Sparta i ve druhém utkání série, jenže Plzeň tehdy dvěma góly snížila a byla i blízko vyrovnání. Něco podobného ale nechtěla Jandačova parta dopustit. A také že se jí to povedlo. Kudrna nejprve v pádu při další přesilovce přidal pátý gól a o 39 vteřin později skóroval podruhé v zápase Barinka. Trenéři obou týmů se poté rozhodli šetřit síly některých hráčů. To platilo i o Machovském, jehož v brance teprve podruhé v letošním play off nahradil Polívka. Sparta si už zbytek utkání pohlídala a do finále proti Liberci má blíž.

Semifinále play off hokejové extraligy - 5. zápas:
HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň 6:1 (0:0, 4:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 29. Pech (Sabolič, Kumstát), 31. J. Hlinka (Polášek), 33. J. Hlinka (Forman), 40. Barinka (Pech), 46. A. Kudrna (Klimek), 47. Barinka (Klimek) - 22. M. Špaček (Kratěna, Presinger). Rozhodčí: Polák, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:7. Využití: 3:0. Diváci: 14 913. Stav série: 3:2.
Sparta: Pöpperle - Piskáček, Polášek, Hrbas, Barinka, Švrček, J. Mikuš, od 50. navíc Kalina - Forman, J. Hlinka, Buchtele - Sabolič, Pech, Kumstát - Hamilton, Klimek, A. Kudrna - Netík, Dragoun, Hlaváč, od 55. navíc Černoch. Trenéři: Jandač a Moták.
Plzeň: Machovský (47. Polívka) - Jeřábek, Moravčík, Kadlec, M. Špaček, Pulpán, Kubka, od 47. navíc D. Sklenička - Indrák, Kracík, D. Kubalík - Kratěna, Bližňák, Johnson - Lev, Preisinger, T. Svoboda - Hollweg, Přikryl, Poletín, od 47. navíc Suchý. Trenéři: Michal Straka a Čihák.

Reklama

Související témata: