Hlavní obsah

Bitka? Ta u mě nehrozila, radši se držím hokeje, ujišťoval střelec Hlinka

Praha

Po opatrné první třetině to tak nevypadlo, po vedoucí brance plzeňského Michala Špačka už vůbec ne. Ale hokejisté Sparty nadělili v pátém semifinále Plzni šestigólový debakl a v pátek na západě Čech (od 17.20) můžou slavit postup do finále.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Útočník Sparty Jaroslav Hlinka střílí gól plzeňskému brankáři Matěji Machovskému v pátém semifinále.

Článek

Nejproduktivnější sparťan Daniel Přibyl se po zranění z předchozího duelu nestihl dát dohromady, ale na útočné síle Pražanů to nebylo znát. Vděčí za to zejména brilantně zvládnutým přesilovkám, v níž nasázeli Plzni polovinu svých branek.

„Každý zbytečný faul zvlášť od modré čáry dál zamrzí, ale to plyne z toho, že každý chce hrát na sto procent. My přesilovky taky měli, jen jsme je neproměnili,“ mrzelo útočníka Plzně Tomáše Svobodu.

Hosté mohli svého soka nahlodat už v první třetině, ale Dominik Kubalík v zakončení prokazoval, že střelecká pohoda ze základní části mu v play off chybí. Premiérový extraligový gól Špačka na začátku druhé části sice hosty povzbudil, ale v úseku mezi 28. a 40. minutou spustila Sparta destrukci plzeňských nadějí na další vítězný import z O2 areny.

Kapitán roste

Nejprve srovnal Lukáš Pech, k obratu jako správný kapitán zavelel dvěma góly Jaroslav Hlinka a ještě do přestávky dorazil mátožnou Plzeň Michal Barinka. „Začali jsme dobře, ale pak jsme dělali laciné chyby v naší třetině,“ posteskl si plzeňský útočník Jakub Lev.

„A Hlinka? Je vidět, že v play off a vypjatých zápasech ještě roste a je výborný hráč,“ ocenil útočníka soupeře. Když kapitán Sparty jeho slova zaslechl, jen se pousmál. „Já hraju pořád stejně, i když za ty góly jsem samozřejmě rád,“ vyprávěl autor osmi branek v letošním play off. „Důležité bylo už vyrovnání na 1:1. Předtím jsme moc šancí neměli, ale pak už jsme byli jasně lepší,“ viděl Hlinka.

„Druhá třetina rozhodla, Sparta vyhrála zaslouženě, měla lepší pohyb,“ uznal i plzeňský kouč Michal Straka.

Další dvě trefy k radosti převážné části rekordní návštěvy letošního play off 14 913 diváků předčasně ukončily zápasové účinkování plzeňského gólmana Matěje Machovského, hostující kotel mohla těšit jen vítězná krátká bitka Lva proti Janu Švrčkovi. Do strkanic se dostával i Hlinka. „Ale bitka u mě nehrozila, radši se držím hokeje,“ ujišťoval.

Reklama

Související témata: