Hlavní obsah

Slavia je v šoku. Její hráč zůstává v nemocnici, disciplinárka ale za faul netrestá

Praha

V emailové poště si otevřeli zprávu od předsedy extraligové disciplinární komise Karla Holého a po jejím přečtení zavládlo v táboře hokejové Slavie pořádné rozčarování. Vedení pražského klubu je rozhořčeno, že jihlavský útočník Martin Kohout neobdržel za faul na Antonína Růžičku z úterního barážového duelu, po kterém je slávistický obránce stále na nemocničním lůžku, dodatečný trest.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Slávističtí hokejisté odvádějí z ledu zraněného spoluhráče Antonína Růžičku.

Článek

K incidentu došlo už ve druhé minutě utkání. Růžička dojížděl za vlastní brankou vyhozený kotouč, u kterého byl jako první. Současně s jeho odehráním ale slávistického beka zasáhl do oblasti hlavy a krku Kohout a Růžička po nárazu na mantinel zůstal ležet na ledě. Hlavní rozhodčí Hrubý s Pešinou Kohoutovi uložili trest ve hře na pět minut a do konce utkání.

Slávistické vedení bylo přesvědčené, že jihlavského útočníka čeká dodatečná suspendace od disciplinárky. To se ale nestalo. „Vysokou nájezdovou (Kohouta) rychlost lze v tomto případě odůvodnit snahou hráče dojet volný kotouč nebo alespoň ztížit protihráči jeho rozehrávku. Z dostupného záběru je také patrné, že protihráč, který pohyb soupeře zaregistroval, těsně před hrazením ve snaze odehrát kotouč oběma rukama přibrzdil a snížením těžiště výrazně minimalizoval možnost se zákroku bránit," uvedl Holý.

Cílené jednání, při kterém by se Kohout snažil zvýšit intenzitu střetu, však předseda disciplinárky neshledal, a tak další řízení s hráčem zastavil.

Bukač: Asi se pohybujeme v jiném sportovním odvětví

To však Slavii pořádné popudilo. „Jsme šokováni tím, jak předseda disciplinární komise Karel Holý odůvodňuje fakt, že dále nepotrestal Kohouta za jeho zákrok. Předseda v podstatě uvádí, že hráč by se měl místo soustředění na odehrání puku bránit protihráčově nájezdu, což nám přijde absolutně nesmyslné," čílí se slávistický sportovní manažer Luděk Bukač.

„Nesouhlasíme s tím, že nešlo o cílené jednání, primárním úmyslem Kohouta bylo narazit Růžičku na mantinel, kdyby chtěl hrát puk, tak má úplně jiné držení hokejky a jel by ve směru kotouče. Z popisu celé situace panem Holým vyplývá, že Růžička se měl primárně bránit a ne hrát kotouč. Asi se pohybujeme oba v jiném sportovním odvětví. Jsme rozhořčeni, jak byla situace posouzena a považujeme to za závažnou chybu," pokračuje Bukač, podle kterého se za podobné zákroky běžně uděluje pětizápasová stopka.

Bukač se zároveň obává o zdravotní stav Růžičky. „Tonda doteď leží v jihlavské nemocnici. Nevíme, jestli bude ještě vůbec někdy hrát hokej," strachuje se sportovní manažer Pražanů.

Jsou podmínky baráže férové? ptá se Slavia

„Rozhodnutí je podivné i v kontextu celé baráže, kdy hráči jako Kohout nemůžou hrát proti Karlovým Varům a proti ostatním týmům nastupují. Vyvstává pak otázka, jestli jsou podmínky baráže férově nastavené," ptá se Bukač.

Na mysli má skutečnost, že Jihlavě v prvoligové sezóně vypomáhalo sedm hráčů z extraligových Karlových Varů. Ty jsou ale nyní jedním ze soupeřů Dukly v baráži o nejvyšší soutěž. Brankář David Honzík nemůže do baráže zasáhnout vůbec, pětice Tomáš Harkabus, Ondřej Beránek, Ondřej Šafář, Denis Šimek a Martin Kohout nesmí hrát proti svému mateřskému klubu, tedy Karlovým Varům. Jen Martin Parýzek smí hrát bez omezení.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín