Hlavní obsah

Jandač zlomil finálové prokletí. Spravedlnost byla tentokrát na místě, řekl

Plzeň

Semifinále extraligy jako trenér okusil třikrát s Českými Budějovicemi, jednou s Pardubicemi a do této sezóny i dvakrát se Spartou. Jenže postup do samotného boje o mistrovský titul jako by mu snad nebyl souzen. Po pátku to už ale neplatí. Josef Jandač se na sedmý pokus finále konečně dočkal, jeho Sparta v šestém zápase vyřadila Plzeň a o titul si to rozdá se suverénem základní části Libercem.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Trenér Sparty Josef Jandač.

Článek

Když Lukáš Pech v prodloužení šestého utkání série s Plzní rozrazil finálovou bránu, pocítil jste úlevu?

Obrovskou! Dostat vyrovnávací gól minutu před koncem třetí třetiny vás může poslat do kolen. Jenže my jsme to zvládli a jsme nesmírně šťastní.

Jak jste se snažil po onom gólu Pulpána na 2:2 své svěřence před začátkem prodloužení povzbudit?

Hlavně bylo nutný dostat hlavy kluků nahoru, aby dál bojovali o postup. V prodloužení jsme přečkali úvodní tlak Plzně a pak už se projevilo, že jsme celý zápas hráli na čtyři pětky. Asi jsme měli víc sil než Plzeň.

Nebál jste se ale v prodloužení, když jste promarnili hned několik tutovek, aby nepřišel trest?

Je pravda, že jak v základní hrací době, tak v prodloužení jsme měli dost velkých šancí. Ale spravedlnost tentokrát byla na místě.

Co v celé sérii rozhodlo o vašem postupu?

Maličkosti. Musím hlavně vyzdvihnout výborný výkon Pöpperleho, chytá v ohromném klidu a to je pro nás moc důležité. Po špatném vstupu do série jsme zvládli druhé utkání a pak jsme se zklidnili výhrou v prvním zápase v Plzni. Přestože zápasy byly hrozně vyrovnané, tak chtíč Sparty po těch letech půstu (finále naposledy hrála v roce 2007) to naklopil na naši stranu.

Ve finále vás čeká suverénní Liberec...

Ale my jsme ho v základní části třikrát porazili, takže se ho nebojíme. I když teď má dlouhou vítěznou šňůru, tak si nemyslím, že bychom za ním byli v něčem pozadu. Ano, obě série dokázal rychle ukončit, překonal v sezóně několik rekordů, takže budí respekt. Ale my se nemáme čeho bát. Nejen kvůli vzájemné bilanci s ním, ale i proto, že z pozice outsidera se každému hraje lépe.

V Liberci jste tři sezóny působil, vytáhl jste ho do extraligy. Bude pro vás proto finále o to pikantnější?

Za svého působení jsem si tam našel spoustu známých, v klubu jsou příjemní lidé. Ale teď budu dělat všechno pro to, aby titul slavila Sparta.

Reklama

Související témata: