Hlavní obsah

Velké změny nejsou nutné. Hráči si musí hlavně vyčistit hlavy, říká nový kouč Třince Kýhos

Třinec

Novým trenérem HC Oceláři Třinec se stal devětapadesátiletý Vladimír Kýhos. Kouč, který v této sezóně dovedl Hradec Králové do čtvrtfinále play off, se dohodl s vedením letos desátého týmu extraligy na dvouleté smlouvě. Roli asistenta bude plnit René Mucha. „Třinec patří k nejlepším značkám v českém hokeji a má každý rok jen ty nejvyšší ambice. Další důvody, proč se stát trenérem Ocelářů, není třeba rozvádět,“ řekl Kýhos, kterému v Hradci Králové po sezóně skončila smlouva.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Vladimír Kýhos.

Článek

Třinec má za sebou nepovedenou sezónu. Bude podle vás hodně změn v kádru?

Myslím si, že ne. Kádr, který v Třinci je, tvoří z devadesáti procent hráči, kteří v předešlé sezóně hráli finále proti Litvínovu. Podle mě je to otázka hlavně psychiky. Ti kluci nezapomněli za jednu sezónu hrát hokej.

Takže budete hráčům především čistit hlavy?

Oni si ji po takové sezóně musí vyčistit sami. Každý z nich ví, co dělal špatně a co dobře. Samozřejmě to ale potom společně probereme.

Jak moc volnou ruku od vedení Třince budete mít pro to, abyste si mohl do týmu přivést, koho chcete?

Včera jsme se o tom trochu bavili a bude to určitě vycházet z nějaké spolupráce celého realizačního týmu tak, abychom se shodli na jménech případných posil. A hlavně abychom udělali to nejlepší pro Třinec.

Asistentem u týmu zůstává René Mucha. Zvolil jste si ho sám?

Shodli jsme se na něm. Chtěl jsem u týmu někoho, kdo to třinecké prostředí zná. René je kluk z Třince, který má perfektní přehled i o třineckých mladých hokejistech, které chceme do týmu začlenit. Další jeho plus je, že u toho týmu půl roku byl, takže ty kluky perfektně zná.

Budete si chtít přivést i své pomocníky do realizačního týmu?

Zatím ne. Nebavili jsme se o tom.

Kdy se potkáte s hráči?

Tým má teď dovolenou. Uvidíme se poslední týden v dubnu, nebo počátkem května.

Byla jednání s vedením Třince dlouhá, nebo jste kývl záhy?

Nebyla dlouhá. S Pavlem Markem (generální manažer týmu) jsme si dvakrát zavolali, v pátek jsem se setkal s majitelem Jánem Móderem a s viceprezidentem klubu Janem Czudkem jsme pak doladili všechny záležitosti ve smlouvě.

Vaše jméno padalo i v sezóně, kdy Třinec hledal trenéra po odstoupení Jiřího Kalouse a Václava Varadi. Byl jste už tehdy ve hře?

Byl. Byli jsme ve spojení s Pavlem Markem, nicméně Třinec se tehdy rozhodl tak, jak se rozhodl (hlavním trenérem se stal Jiří Dopita).

Nemrzí vás, že jste nedostal šanci už tehdy?

To se musíte zeptat spíš jich, jestli je to teď nemrzí (smích). Byl jsem odpočinutý a připravený do toho skočit, ale teď už to jsou jenom spekulace. V tuto chvíli už je to jedno.

Jaké to bylo jezdit jako soupeř do Třince?

Hlavně do té staré Werk Arény jsem moc rád nejezdil. Tam se moc nevyhrávalo, byla taková zakletá. V té nové už to bylo lepší, dokázali jsme tam s Kometou hrát vyrovnanější zápasy. Ale hrát proti Třinci bylo vždy nepříjemné, obzvláště když hráli tak, jako v loňské sezóně. Na druhou stranu do třinecké nové haly jezdí každý mančaft s radostí, protože ta hala je krásná a pro hokej ideální.

Halu, její zázemí i podmínky v týmu Ocelářů každý, kdo má možnost nahlédnout hlouběji, vychvaluje. Je to jeden z vrcholů pro trenéra v Česku?

Určitě ano. V pátek jsem si to tam prošel a je to opravdu na parádní úrovni.

Reklama