Hlavní obsah

To jsem ještě nezažil, přiznal Lašák. Radivojevič sklopil hlavu a čekal na reakci fanoušků

Liberec

Neuvěřitelné drama nabídl závěr pátého finálového duelu extraligového play off mezi hokejisty Liberce a Sparty. Bílí Tygři v pátečním zápase dvakrát dotáhli jednogólovou ztrátu a ve třetí třetině i dokonali obrat. Po Řepíkově gólu čtyři minuty před koncem aréna explodovala nadšením, jenže v posledních sekundách přišel šokující moment, který řádně otestoval odolnost nervové soustavy domácích fanoušků.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Dvougólový střelec Michal Řepík (vlevo) z Liberce a jeho spoluhráči Martin Ševc (uprostřed) a Michal Bulíř.

Článek
Fotogalerie

Řepík v 56. minutě zlomil nerozhodný stav 3:3, když dorazil do sítě Radivojevičovu střelu. Sparta v závěru odvolala brankáře Pöpperleho na střídačku, přesto už nic nenasvědčovalo tomu, že by si pod Ještědem vynutila prodloužení.

Zbývalo už jen pár sekund do konce a Liberečtí zavezli puk až do obranného pásma Pražanů. Diváci pomalu odpočítávali závěrečné vteřiny, najednou ale přišla přesná přihrávka na modrou a osamocený Hlinka uháněl sám na Lašáka. Zezadu dojíždějící Mojžíš ho zastavil jen za cenu faulu a sudí nezaváhal ani na okamžik. Zkřížil ruce nad hlavou a nebylo co řešit - trestné střílení!

"Na Hlinkův nájezd jsem se nedíval. Dal jsem hlavu dolů a čekal na odezvu fanoušků," přiznal liberecký útočník Branko Radivojevič. "Tlak jsem měl hodně vysoký. Bylo nepochopitelné, že jsme byli devět sekund před koncem v jejich pásmu a najednou jel soupeř trestné střílení," nechápal.

Jsou to emoce, nervy, trochu jsme tam zaspali, ale nic se neděje. Janko nám strašně pomohl, je to za námi," děkoval slovenskému brankáři, který nájezd sparťanského forvarda zneškodnil. "Soustředil jsem se jen na sebe a na svůj pohyb. Věděl jsem, že jede Jarda Hlinka, že to bude těžké. Je to špičkový hráč, jsem rád, že se mi to podařilo chytit," radoval se mistr světa z roku 2002, jenž zakončení sparťanského forvarda mezi betony přečetl a odstartoval velké liberecké oslavy.

Lašák: Krásný scénář pro domácí fanoušky

"Takové momenty mám rád, nebudu lhát, že ne. Snažil jsem se kluky podpořit. Jardu Hlinku nemám vypozorovaného. Nemám to moc rád, protože když člověk pozná hráče, tak on ho zase může překvapit něčím jiným. Čekal jsem nějakou střelu. Jsem rád, že se to povedlo," usmíval se Lašák, jenž podobný moment v kariéře nepamatuje.

"Ještě jsem to nezažil. Krásný scénář, ale jen pro domácí fanoušky," připomněl zkušený gólman.

Lašák nahradil po úvodní dvacetiminutovce v brance Marka Schwarze, jenž inkasoval těsně před první přestávkou laciný gól od Roberta Saboliče. Slovinec ho v přesilovce překvapil střelou z ostrého úhlu. "Mužstvo bylo v první třetině hrozně nervózní. Možná byl nervózní i Marek, i když odchytal první třetinu výborně. V závěru dostal špatnej gól, chtěl jsem tým nabudit, tak jsem vyměnil brankáře," vysvětloval změnu v brankovišti trenér Bílých Tygrů Filip Pešán.

Liberec se ujal ve finálové sérii vedení 3:2 na zápasy. O historicky prvním titulu může rozhodnout již v neděli, kdy se od 17.20 hraje v pražské O2 šestý zápas. "Do půlnoci si vítězství užijeme a jedeme dál. Máme hodně zkušené mužstvo na to, abychom věděli, že je titul ještě strašně daleko. Máme ale samozřejmě výhodu. Dnes se nám bude spát líp než jim. V tom dalším zápase budou rozhodovat maličkosti. Víme, že každá chyba se trestá, musíme na to dávat pozor. Sparta bude víc pod tlakem než my, ale chceme to tam ukončit. Dáme do toho všechno," uzavřel Radivojevič.

Vyhraje Liberec na ledě pražské Sparty šestý finálový zápas a získá tak mistrovský titul?
Ano
67,9 %
Ne
32,1 %
Celkem hlasovalo 12616 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2016

  • Předkolo

  • Chomutov - logo Chomutov Brno - logo Brno
    3 : 1
  • PSG Zlín - logo PSG Zlín Třinec - logo Třinec
    3 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Liberec - logo Liberec Chomutov - logo Chomutov
    4 : 0
  • Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 2
  • Sparta - logo Sparta Zlín - logo Zlín
    4 : 1
  • Plzeň - logo Plzeň Olomouc - logo Olomouc
    4 : 1
  • Semifinále

  • Liberec - logo Liberec Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav
    4 : 0
  • Sparta - logo Sparta Plzeň - logo Plzeň
    4 : 2
  • Finále

  • Liberec - logo Liberec Sparta - logo Sparta
    4 : 2