Hlavní obsah

Tygři slavili titul. Valský rozhodující gól ani neviděl, Výtisk přišel o plnovous

Liberec

Po třech utrápených sezónách chtěli znovu do play off, vrátit se na špičku a v extralize opět bojovat o nejvyšší příčky. Tak povedený ročník ale fanoušci Bílých Tygrů nečekali. Liberečtí hokejisté pod vedením progresivního kouče Filipa Pešána udivovali vynikajícími výkony. Suverénně ovládli základní část a sezónu, kterou vyšperkovali několika rekordy, zakončili v neděli ziskem mistrovského titulu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberečtí hokejisté slaví zisk premiérového extraligového titulu.

Článek

Finálová série mezi Libercem a Spartou byla velmi vyrovnaná. Podještědský tým se po nezdaru ve třetím zápase, který prohrál zejména kvůli své velké nedisciplinovanosti, semkl. Pražany dokázal porazit třikrát za sebou a po zásluze se radoval ze zisku Masarykova poháru. "Neuvěřitelný. Dokázali jsme to, po čem jsme toužili. Uvědomíme si to všechno asi až později," řekl útočník Jakub Valský.

Bílí Tygři přijeli v neděli do O2 areny s cílem ukončit sérii, jenže o čtvrtý a rozhodující bod museli před sedmnáctitisícovou návštěvou tvrdě bojovat. Sparťané udeřili po přesilovkové trefě Mikuše. Navrátilec do sestavy Vampola v prostřední dvacetiminutovce sice taktéž v početní výhodě srovnal, skvělý Pöpperle však další góly soupeři nepovolil a napínavé šesté finále tak muselo rozhodnout prodloužení. V něm mohly skórovat oba celky. Slibnou možnost měli domácí v 74. minutě po vyloučení Radivojeviče za hákování.

"Krve byste se ve mně nedořezali. Kluci to odbránili super. Já jsem jim za to poděkoval, omluvil jsem se jim," přiznal slovenský útočník, že mu po udělení dvouminutového trestu do smíchu nebylo.

První prodloužení vítěze neurčilo, až přišla 86. minuta. Martin Bakoš si nabruslil do útočného pásma a mezi nohama sparťanského obránce se trefil přesně pod víko. "Já jsem ještě vydýchával střídání. Nic jsem neviděl, vše jsem měl rozmazaný a najednou gól. Všichni skákali na led, tak jsem skočil za nimi. Ani jsem ten gól ještě neviděl, musím se pak na něj podívat," komentoval s úsměvem rozhodující moment Valský.

Oholili Výtiska

Oslavy Bílých Tygrů mohly vypuknout naplno, přímo na ledě se navíc hráči chopili holícího strojku a připravili o plnovous kapitána Jana Výtiska. "Bylo to v plánu, pokud získáme medaili. Měli jsme ji jistou už po semifinále, takže věděl, že ho to bude čekat. Byla to jen otázka času," usmíval se Radivojevič.

Byl šťastný, že Tygři ukončili náročnou sérii již v Praze. "Jsme rádi, že to máme za sebou. Fyzických sil tam moc nebylo, ale zvládli jsme to. Zaslouženě jsme vyhráli, i když klobouk dolů před Spartou. Velmi těžký soupeř," ocenil Radivojevič kvality protivníka.

Bývalý forvard Phoenixu, Philadelphie nebo Minnesoty se domnívá, že případná porážka v prodloužení by Severočechy psychicky trochu srazila. "Hodně by to bolelo, kdybychom prohráli. Možná by se psychika otočila, proto jsme se nechtěli už vracet na sedmý zápas domů. Jsme rádi, že jsme to vítězství trpělivou hrou vybojovali," liboval si majitel stříbrné a bronzové medaile z mistrovství světa.

Šimek: Všechno si sedlo

Podle obránce Radima Šimka se celá série lámala ve čtvrtém utkání, které Bílí Tygři vyhráli v libeňské hale 4:1 a srovnali finále na 2:2. "Já říkal už za stavu 2:1 pro Spartu, že kdo vyhraje čtvrtý zápas, ten získá titul. Vyplnilo se to. Po třetím utkání jsme se jako tým zvedli a ukázali jsme, co jsme zač. Jsme moc rádi a teď si to užijeme," radoval se.

Za jednu z hlavních postav libereckého vzestupu v této sezóně označil trenéra Filipa Pešána. Osmatřicetiletý kouč, jenž zároveň vykonává v klubu i funkci sportovního ředitele, skvěle sladil tygří kabinu. Razí nové trendy a fyzicky velmi dobře připravené mužstvo dokázal dovést až na samotný vrchol.

"Výborný trenér, dal nám v celé sezóně pohodu. Nebyli jsme vůbec v křeči a bylo to znát na našich výkonech. Všechno si sedlo. Udělal si v létě tým, který chce mít. My jsme skoro celou sezónu hráli ve stejných lajnách a bylo také důležité, že se nám vyhýbala vážná zranění. I to je důvod, proč jsme to dneska dokázali," uvedl Šimek.

Liberečtí neprohráli během sezóny v základní hrací době ani jednou dva zápasy v řadě. Přesto si podle Valského částečnou krizí prošli. "My jsme měli výhodu v tom, že jsme měli strašně silný tým. Nikdy nás nepotkala krize, že by to zasáhlo všechny formace. Každá útočná řada dokázala rozhodnout zápas. Když se nějaká lajna dostala do krize, tak to za ní zatáhla jiná," připomněl pětadvacetiletý křídelník, který se těšil na bujaré oslavy. "Bude to asi nekonečný," dodal s úsměvem.

Dokážou liberečtí hokejisté v příští sezóně obhájit mistrovský titul?
Ano
27,7 %
Ne
72,3 %
Celkem hlasovalo 16484 čtenářů.

Reklama

Pavouk - Extraliga play off 2016

  • Předkolo

  • Chomutov - logo Chomutov Brno - logo Brno
    3 : 1
  • PSG Zlín - logo PSG Zlín Třinec - logo Třinec
    3 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Liberec - logo Liberec Chomutov - logo Chomutov
    4 : 0
  • Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 2
  • Sparta - logo Sparta Zlín - logo Zlín
    4 : 1
  • Plzeň - logo Plzeň Olomouc - logo Olomouc
    4 : 1
  • Semifinále

  • Liberec - logo Liberec Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav
    4 : 0
  • Sparta - logo Sparta Plzeň - logo Plzeň
    4 : 2
  • Finále

  • Liberec - logo Liberec Sparta - logo Sparta
    4 : 2