Hlavní obsah

Být v kádru mistra je zavazující, ale chci týmu přispět, říká liberecká posila Bližňák

Liberec

Slovenský útočník Mário Bližňák je jednou z nových akvizic hokejového mistra z Liberce. S elitním extraligovým týmem se už naplno zapojil do přípravy, v níž si chce vybojovat pevné místo v sestavě Bílých Tygrů. „Být v kádru obhájce titulu je zavazující, ale věřím, že se nám bude dařit," svěřil se Bližňák v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Mário Bližňák už v přípravě s Libercem.

Článek

Jak hodnotíte svoje dosavadní působení v české extralize?

V roce 2011 jsem se vracel z Ameriky do Evropy. Šel jsem do pražské Sparty a nevěděl jsem, co od toho mohu očekávat. Základní část sezóny vyšla super, ale na jaře 2012 jsme z prvního místa vypadli ve čtvrtfinále extraligového play off. Vynahradil jsem si to stříbrnou medailí se slovenskou reprezentací na mistrovství světa, kdy nás vedl český trenér pan Vůjtek. Pak jsem zamířil do Slovanu Bratislava v KHL. A teď jsem byl rok a půl v Plzni.

Překvapilo vás bronzové umístění Škodovky v uplynulém ročníku extraligy?

Před sezónou nám nikdo nevěřil. A že jsme byli třetí, to je super. Majitel a šéf klubu Martin Straka i sportovní manažer Tomáš Vlasák mají plzeňský hokej pod kontrolou. Hráli jsme dobře i s mladými kluky. Skvěle si vedli někteří hráči, třeba Jakub Jeřábek měl vynikající sezónu v extralize i české reprezentaci. Na Plzeň nemohu říci jediné špatné slovo.

Přesto jste ze západu Čech odešel. Ale příchodem do Liberce jste si vlastně polepšil, co se týče týmového umístění.

V Plzni podepsali prvoligového kanonýra Stacha z Kladna. Ubírají se dál směrem prosazování mladých hráčů. Takže pro mě je Liberec něčím novým a jsem rád, že jsem tady.

Je těžké přijít do kádru úřadujících mistrů?

Každý se na nás tak dívá a nebude to jednoduché. Vyjeli jsme na led už 5. června. Vůbec mi to nevadí. Člověk může na suchu trénovat, jak chce, ale led nic nenahradí. Je to dobrá vsuvka do letní přípravy.

Liberci v podobě útočníků Řepíka, Vampoly a Valského odešlo 68 extraligových gólů z minulé sezóny. Jak to vnímáte?

Tihle hráči budou chybět. Ale zůstali další kluci, kteří jsou o rok starší a zkušenější. Je tady i nadále tahoun Branko Radivojevič. Výkonnostně nahoru jdou Dominik Lakatoš, Michal Bulíř. A doufám, že taky něčím přispěji a budu patřit mezi platné útočníky.

Reklama

Související témata: