Hlavní obsah

Liberec zdolal Budějovice a dotáhl se na vedoucí Slavii

LIBEREC

Hokejisté Liberce se díky výhře v pátečním 50. kole extraligy nad Českými Budějovicemi 4:2 dotáhli na vedoucí Slavii, s kterou mají navíc lepší vzájemné zápasy. Jihočeši naopak ztrácejí v boji o play off půdu pod nohama, protože po domácí prohře s Litvínovem utrpěli další ztrátu.

Článek

Ta pro ně znamenala pokles na osmé místo, z něhož navíc mohou svěřence kouče Josefa Jandače v sobotní dohrávce se Znojmem sesadit mistrovské Pardubice.

Liberci fandila i olympijská vítězka Kateřina Neumannová, která v první přestávce na ledě ukázala divákům svou zlatou a stříbrnou medaili. Běžkyně na lyžích, která hájí barvy Dukly Liberec, se dočkala několikaminutového aplausu.

Neumannová dostala dres Bílých Tygrů s číslem 1 jako symbol, že je českou sportovní jedničkou. "Jsem členkou Dukly Liberec, a proto se cítím v Liberci napůl jako doma," řekla do mikrofonu Neumannová, rodilá Jihočeška. Příznivci Českých Budějovic ale dali skandováním "jižní Čechy" najevo, že jim vadí, jak si soupeř úspěšnou olympioničku přivlastnil.

Liberec trestal vyloučení

V první třetině padaly góly zejména z přesilových her. Hned při prvním vyloučení českobudějovického Muchy dokázal Liberec skórovat. Vaic převzal přihrávku od Podkonického a našel ve čtvrté minutě skulinu mezi výstrojí brankáře Chábery a tyčí. Další šanci domácích nevyužil obránce Krstev, na druhé straně liberecký gólman Hnilička vyrazil Posmykovu bombu od modré čáry.

V 11. minutě hosté vyrovnali, když po sérii odražených střel dopravil puk za Hniličkova záda Šimánek. Za dvě minuty ale při Mertlově trestu dostal opět Bílé Tygry do vedení Rataj, jehož přihrávka před branku se odrazila do sítě od brusle některého z hráčů. Pět vteřin před koncem první třetiny Liberec zvýšil na 3:1 po Šachlově střele do horního růžku Cháberovy branky.

V úvodu druhé třetiny Jihočeši při vyloučení domácího Richtra za nedovolené bránění kuriózním gólem snížili. Hnilička vyrazil Šimánkovu prudkou střelu nad sebe, ale puk mu spadl na záda a odrazil se za brankovou čáru. V další početní převaze hostů ale už bronzový medailista z Turína kryl Hudcovu těžkou ránu.

Hnilička uhájil vedení

V 33. minutě dorážel před Cháberou puk Podkonický a po dlouhé poradě s videorozhodčím sudí rozhodli, že úspěšně. V 35. minutě navíc domácí Tomajko trefil tyč. Do konce druhé třetiny ještě Hnilička předvedl dva výborné zákroky a také se dvakrát dostal do konfliktu s budějovickými útočníky, ale obešlo se to bez vyloučení.

V nervózním utkání se hosté museli na začátku závěrečné části obejít bez útočníka Hudce a obránce Posmyka, kteří dostali desetiminutové tresty. V 47. minutě však Budějovičtí hráli přesilovku a brankář Hnilička se zaskvěl, když vyřešil pádem na záda velkou šanci nejlepšího hráče hostů Šimánka. Liberci se pak naskytla 53 vteřin trvající výhoda pěti proti třem, ale nevyužil ji.

V závěru měli stejnou výhodu hosté, navíc sáhli k power play a převahu tří hráčů v poli zužitkoval v 59. minutě střelou od modré Posmyk. V posledních dvaceti vteřinách měly Budějovice při hře šest na pět v poli ještě dvě velké šance, ale Gřegořek ani Šimánek Hniličku nepřekonali a Liberec uhájil těsné vítězství.

Bílí Tygři Liberec - České Budějovice 4:3 (3:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 4. Vaic (Podkonický, Jiruš), 13. Rataj (Vampola, Richter), 20. Šachl (Vaic, Hlavačka), 33. Podkonický (Šachl, Vaic) - 11. Šimánek (Posmyk), 24. Hübl (Posmyk), 59. Posmyk (Gřegořek, Brabenec). Rozhodčí: Minář, Mikula - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 13:10, navíc S. Procházka - M. Hudec, Posmyk všichni 10 min. Využití: 2:3. Diváci: 6420.
Liberec: Hnilička - J. Moravec, Jiruš, Richter, Derner, Krstev, Jiří Hanzlík, Holub, Hlavačka - Vaic, Podkonický, Šachl - Čermák, Rataj, Tomajko - Pletka, Vampola, S. Procházka - Klimenta, Víšek, P. Rozsíval. Trenéři: Paleček, Dvořák a Kapoun.
České Budějovice: Chábera - Gřegořek, Mucha, Posmyk, Kutlák, Harant, Vydarený, Kotaška - M. Hudec, Brabenec, Veselý - Šimánek, Hübl, Sailer - Mertl, Vak, Kotrla - L. Květoň, J. Hanzal, Bělohlav. Trenéři: Jandač a Kupka.

Reklama

Související témata: