Hlavní obsah

Extraliga: Tragédie Pardubic, zmrtvýchvstání Sparty

PRAHA

Bez stále úřadujícího mistra z Pardubic začne v neděli play-off hokejové Tipsport extraligy. Neúspěch Pardubic potácejících se v dlouhotrvající krizi patřil bezesporu k největším překvapením soutěže. Základní část soutěže mistrů světa ale nabídla i řadu dalších zajímavých okamžiků. Ať už šlo o brzký pád Vsetína, nebo úspěšný finiš pražské Sparty.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Hokejisté Sparty nakonec vybojovali postup do play-off.

Článek

Hokejový Vsetín se už od počátku soutěže potácel na dně extraligové tabulky. Po první čtvrtině neměl na svém kontě jediné vítězství a tak byli Valaši prvním klubem, který změnil trenéra. Ani povýšení Břetislava Kopřivy na místo Vladimíra Jeřábka ale úspěch nepřinesl, Vsetín za celou základní část vyhrál pouze šestkrát. Spásu nepřinesly ani námluvy s ruským investorem, spíše vnesly do klubu ještě větší chaos.

V naprosto opačné situaci byli hokejisté Slavie, ti poznali hořkost porážky až v 15. kole a dlouhou dobu vedli tabulku. Konkurovat jim nakonec dokázali pouze Bílí Tygři z Liberce. Ti spoléhali na kouzlo své Tipsport Areny a v závěrečném finiši urvali vítězství v základní části pro sebe. Jako největšího aspiranta na titul přesto favorizují bookmakeři Tipsportu Slavii.

Sparta se zvedla

To jejich městští rivalové ze Sparty během základní části rozhodně neexcelovali. Znovu se ukázalo, že trenér Jaromír Šindel je sice veleúspěšný v práci s mládeží, ale v seniorském hokeji mu zkrátka pšenka nekvete. Vedení klubu mu dalo několik šancí, ale začátkem listopadu mu trpělivost došla.

Do Holešovic se tak ze Slovinska vrátil František Výborný, jenž Spartu dovedl v roce 2000 k mistrovskému titulu. Před začátkem poslední čtvrtiny patřilo Spartě až jedenácté místo, přesto se mužstvo zvedlo a dokončilo základní část na šestém místě.

Mistr svůj pád zastavit nedokázal

Také pardubičtí hokejisté se postupně snažili o zlepšení, ale černý Petr nakonec zůstal v jejich rukách. Po loňském ročníku se klubu díky začátku NHL rozpadly dvě útočné formace, navíc se také zranil brankář Lašák.  Krize vyvrcholila na začátku prosince, kdy dostal vyhazov trenér Vladimír Martinec a mužstvo převzali Vladimír Bezdíček a Petr Hemský.

Ani ti ale pád mistra nezastavili a prognózy odborníků před sezónou vzaly za své. Například bookmakeři společnosti Tipsport původně určili Pardubicím třetí nejnižší kurz na celkové prvenství. Jediné, co mohlo manažery východočeského klubu těšit, byly nejvyšší návštěvy v sezóně. V Pardubicích chodilo na hokej v průměru 8 449 diváků na zápas.

Bleší trh a příspěvky na charitu

Konec ledna tradičně patřil manažerům jednotlivých klubů k poslední možnosti posílit své kádry. Tentokrát se ale konec přestupního termínu proměnil spíše v bleší trh. Mohla za to mužstva, která přišla o šanci postoupit do play-off. Kádry Kladna, Plzně a Litvínova tak prošly razantní obměnou, když největší hvězdy klubu putovaly ať už k soupeřům v extralize nebo po celé Evropě.

Základní část extraligy letos také ozvláštnily projekty, které si kladly za cíl zlákat k hokeji další publikum. Za všechny postačí zmínit akci "Jde se na hokej" či volbu "Sympaťáka extraligy". První z nich navíc přispěla na dobrou věc, když za každého diváka na stadionech putovala jedna koruna na charitativní účely.

Reklama