Hlavní obsah

Rána pro favorita: zraněný Hnilička a první prohra doma

Josef PešoutPrávo

Vstup do play-off jako v nejčernějším snu. Tak se dá charakterizovat první duel libereckých hokejistů ve vyřazovací části extraligy. Vítěz základní fáze nenavázal proti Budějovicím na domácí neporazitelnost trvající od začátku sezóny! A navíc ztratil pevný stavební kámen sestavy - zraněného brankáře Milana Hniličku, pro něhož zápas skončil po necelých patnácti minutách.

Článek

"Hnilička se podrobil odbornému vyšetření. První pomoc byla standardní," řekl týmový lékař MUDr. Dušan Morman ke zranění liberecké brankářské jedničky. Víc neprozradil ani generální manažer Ctibor Jech: " Žádné informace nebudeme podávat nebo komentovat."

Ostrý křest v play-off si tak prožil náhradní gólman Pavel Falta. "Sám nevím, co Hnildovi je. Inkriminovaný okamžik, kdy se zranil, jsem neviděl. Při střídání jsme spolu ani nemluvili. Musím se srovnat s tím, že jsem tady kvůli tomu, abych šel v případě potřeby do brány. Po pravdě řečeno jsem ale nebyl z toho nadšený," povídal muž, který se postavil mezi tyče za stavu 1:0 pro Liberec.

"Ve třiceti letech mám už něco odchytáno, ale byl to můj první takhle dlouhý pobyt v brance v play-off. Loni jsem naskakoval jen na pár minut," svěřil se Falta. A v jakém rozpoložení čelil budějovickému snažení. "Nic příjemného. Měli jsme dost přesilovek a nehráli jsme je dobře. Připadalo mi, že se na mužstvu Hniličkovo odstoupení výrazně projevilo. Přece jen to byl obrovský zásah do zaběhnutého systému," usoudil liberecký brankář.

Jak viděl trefy za svoje záda? "První gól mi dal Kutlák mezi nohama. Puk jsem sice cítil, ale došoural se do sítě. Druhá branka při oslabení byla smolná. Hübl trefil našeho obránce, od něhož se kotouč odrazil k hráči, který skóroval," pokrčil rameny.

Jihočeši prodloužení nechtěli

Konec skvělé domácí série vnesl smutek i do tváře libereckého kapitána Stanislava Procházky: "Takové výpadky se stávají, i když nás to potkalo v nejnevhodnější dobu. Jak říkal Falta, zradily nás přesilovky. Málo jsme stříleli, chyběla nám herní dynamika. V pondělí to snad bude lepší."

Tomáše Haranta, střelce vítězného gólu, velebili po zápase Jihočeši. "S Libercem jsme sehráli vyrovnané zápasy v dlouhodobé části, ale play-off je jinou soutěží. Trenér Jandač nás nabádal, abychom do toho šli uvolněně, protože soupeř je favoritem a musí doma vyhrát," líčil hostující hrdina večera.

"V přesilovce náš hráč vystřelil, puk se odrazil před branku a dostal se mi na hokejku, tak jsme hned vypálil a spadlo to kolem gólmana do sítě," popsal slovenský bek zlomový zásah. Hodně si oddechl, že duel nedospěl do prodloužení. "Chtěli jsme se tomu vyhnout a ani jsme si nepřáli penalty, kdy to už je vabank," pokýval hlavou. Co výsledek může naznačit do dalšího průběhu série? "Těžko říci. Liberec prohrál doma vůbec poprvé. Je ale pořád silný a jeden nezdar ho asi nepoloží," usoudil Harant před pondělním pokračováním čtvrtfinálové série na severu Čech.

Reklama

Související témata: