Hlavní obsah

Budějovice i díky brankáři Turkovi zaskočily Liberec

Liberec/Praha

Hokejisté Českých Budějovic dokonale zaskočili v úvodu čtvrtfinále Česká pojišťovna play off extraligy favorizovaný Liberec. Osmý tým základní části vyhrál oba úvodní duely na ledě Tipsport Areny, na kterém v této sezóně ještě žádný tým neuspěl. Ve čtvrtek tak série hraná na čtyři výhry bude pokračovat na jihu Čech za nečekaného stavu 2:0 pro Budějovice.

Článek

Povedený start trochu zaskočil i samotné svěřence trenéra Josefa Jandače. Sice do Liberce nejeli jako předem poražený tým, jejich vysněným výsledkem však byla jedna výhra. "Kdyby nám před zápasy někdo řekl, že tady dvakrát vyhrajeme, tak bychom to samozřejmě brali. Na postup ale ještě v žádném případě nemyslíme. V play off se může stát cokoliv," řekl brankář Roman Turek novinářům po druhém utkání.

Právě vítěz Stanleyova poháru z roku 1999 s Dallasem má na nečekaném průběhu série velkou zásluhu. V obou zápasech inkasoval vždy pouze jeden gól a spolehlivými výkony zatím zastiňuje Pavla Faltu, který hájí libereckou svatyni místo zraněného Milana Hniličky. Ale velkou zásluhu na jeho skvělé úspěšnosti téměř 97 procent mají prý i spoluhráči. "Je to otázka celého mužstva. Všichni kluci hrají na doraz, strašně obětavě, zodpovědně a to v play off dělá velké věci," podotkl Turek.

Konec teoreticky už v pátek

České Budějovice mohou teoreticky ukončit čtvrtfinálovou sérii již v následujících dvou domácích zápasech. "Je to určitá výhoda. V příštích dvou dnech se nám bude odpočívat určitě lépe než Liberci," řekl Turek.

Jakou taktiku ale určí kouč Jandač jihočeskému týmu pro zápasy v Budvar Areně, to nechtěl Turek předjímat. "Ode mně nic takového neuslyšíte. Co se bude dít, si řeknou hráči s trenérem. Pro mě je důležité, co se bude dít vzadu mezi mnou a obránci. Jestli na ně vlítneme, nebo budeme hrát odzadu, nemohu říci," usmál se gólman.

Ještě před rokem pomáhal Budějovicím k postupu do extraligy, tentokrát však nejsou Jihočeši v tak složité situaci. V minulé sezóně se totiž od nich očekávaly pouze výhry. "Celou sezónu jsme hráli s tím, že musíme vše vyhrát. Play off i baráž. Nic jiného jsme si nepřipouštěli a z naší strany to byla povinnost. Tlak byl obrovský, protože mužstva tam proti nám neměla co ztratit," připomněl Turek nelehkou situaci, kterou ale nakonec se svými spoluhráči zvládl.

V play off se začíná nanovo, vše se maže

Teoreticky nemají Budějovice co ztratit ani tentokrát. Velkými favority série jsou totiž liberečtí Tygři. "My jsme si to nepřipouštěli. V play off je vše otevřené pro všechny. Opticky je jedno mužstvo favorit, když jde z prvního místa. Ve skutečnosti už to ale tak není a už mockrát se stalo, že postoupilo hůře postavené mužstvo. V play off se začíná nanovo, vše se maže," podotkl Turek.

Českobudějovickým hráčům podle všeho pomohla zkušenost ze závěru základní části, kdy už prakticky své play off hráli. Museli totiž tvrdě bojovat o samotný postup do vyřazovací části. "Poslední zápasy jsme hráli pod velkým tlakem, abychom se do osmičky vůbec dostali. Možné to výhoda je, ale oni (Liberec) celou sezonu hráli výborný hokej, dařilo se jim. Doma neprohráli a do play off nastupovali v pohodě," dodal pětatřicetiletý brankář.

Reklama

Související témata: