Hlavní obsah

Frolo si nezahraje pět zápasů, Žižka jeden

PRAHA

Třinecký obránce Tomáš Frolo byl potrestán za nešetrný zákrok na slávistu Vladimíra Sobotku v pondělním zápase extraligového play-off pětizápasovým distancem. Stop na jedno utkání dostal od disciplinární komise Asociace profesionálních klubů také bek Slavie Tomáš Žižka, který se pokusil Frola napadnout při cestě do šatny. O výsledku jednání komise informoval ředitel extraligy Stanislav Šulc.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Lékaři Slavie ošetřují útočníka Vladimíra Sobotku

Článek

Frolo v poslední minutě druhého duelu čtvrtfinále zasáhl Sobotku tělem do hlavy, způsobil mu tržnou ránu v obličeji a otřes mozku. Čtyřiadvacetiletý slovenský obránce vzhledem k trestu už v sérii proti Slavii určitě nenastoupí.

Podle disciplinární komise měl Frolo dostat trest ve hře. Rozhodčí mu v zápase uložili trest na pět minut a do konce utkání. Na cestě do šatny se pak Frola snažil dohnat mstitel Žižka, ale pořadatelé mu v kontaktu zabránili. Po Sobotkově zranění se na ledě strhla hromadná bitka, za níž Žižka a třinecký Jan Výtisk dostali také tresty do konce utkání.

Členové disciplinární komise o sankcích rozhodli po prostudování videozáznamu situace. "Shodli jsme se na tom, že šlo o hrubý zákrok do oblasti hlavy a krku. Můžeme diskutovat o tom, jak málo času uplynulo od okamžiku, kdy se Sobotka zbavil kotouče, ale Frolo měl možnost srážku zmírnit," citoval Šulce server hokej.cz. Padaly prý návrhy i na delší postih, ale podle ředitele extraligy je trest adekvátní.

Růžička nechtěl trest komentovat

Slávisté v pondělí večer pod tíhou emocí žádali pro Frola exemplární trest. "Byl to naprosto brutální zákrok, už by neměl v této sezóně hrát," prohlásil po zápase asistent trenéra Jiří Kalous. Kouč a generální manažer Vladimír Růžička přijal dnešní verdikt s rozporuplnými pocity. "Výši trestu nechci komentovat. Bereme to jako fakt. Víc se k tomu nechci vyjadřovat," uvedl pro hokej.cz.

I v Třinci nastalo rozčarování. "Výrok přijímáme, ale je to jednostranné rozhodnutí," řekl předseda představenstva třineckého klubu Evžen Delong. "Na jedné straně exemplární trest, na druhé skoro nic. A to jsme podali několik kontrapodnětů od nezvládnutí pořadatelské služby, po naskákání dalších hráčů Slavie ze střídačky na led, nebo národnostní urážky," řekl Delong, podle kterého se nyní vedení klubu zabývá tím, zda se odvolá.

Zraněný Sobotka by měl být v nejbližších hodinách propuštěn z nemocnice. Zůstanou mu jen rány v obličeji. "Vyšetření neukázala žádná závažná postižení. Navíc Vláďa je odolný. Do Třince s námi určitě nepojede," řekl ČTK asistent slávistického kouče Ondřej Weissmann. Frolo se Sobotkovi omluvil přímo po zápase i telefonicky dnes.

Třinecký zadák se stal prvním hráčem potrestaným v letošním play-off. V základní části měl zastavenou činnost například zlínský brankář Igor Murín, který chyběl svému týmu ve třech zápasech za úmyslné posunutí branky, jež komise posoudila jako nesportovní chování. Murínův spoluhráč Petr Leška dostal dvouzápasový distanc za zranění libereckého obránce Lukáše Dernera.

Za výroky na adresu rozhodčích byli potrestáni Murín, Marek Melenovský ze Zlína, pardubický Petr Sýkora či třinecký manažer Pavel Marek. V těchto případech ale udělila disciplinární komise pokuty podle pravidel klubům.

Reklama

Související témata: