Hlavní obsah

Zlín Břízu nepřekonal, Sparta je blízko semifinále

PRAHA

Hokejisté pražské Sparty jsou blízko postupu do semifinále play-off hokejové extraligy. V pátém čtvrtfinálovém utkání na ledě Hamé Zlín Sparta vyhrála 1:0 a poprvé v sérii se tak radoval hostující celek. Sparta vede v sérii 3:2 a ve čtvrtek může v Praze slavit postup. Jediný gól zápasu vstřelil Ondřej Kratěna, skvělým výkonem výhru Sparty podpořil brankář Petr Bříza.

Článek

Důležitost duelu byla cítit od úvodního vhazování, oba celky se snažily především zodpovědně bránit. Po pěti odehraných minutách v signalizované výhodě měl velkou šanci Barinka, jeho teč Galvasovy střely skončila těsně vedle.

Hosté odpověděli po akci Sivka s Tonem v 8. minutě. Sivek v brejku dvou na jednoho nabil sparťanskému kanonýrovi, nejlepšímu střelci základní části se ale nepodařilo zvednout puk přes levý beton Murína, který se postavil do branky Hamé přes poraněné tříslo.

Ve 14. minutě měl gól na holi Barinka, dostal ale těžkou přihrávku a Bříza se stačil přesunout. A hosté udeřili. Po další šanci Barinky po vhazování přihrál puk Chabada Ondřeji Kratěnovi, který z úhlu trefil přesně nad Murínovo rameno.

Murína zachránila tyč

Kratěna mohl zvýšit po změně stran. Sparťanský forvard vypíchl puk na Zubíčkovi, na útočné modré čáře si pohrál Noskem, ale podél ležícího Murína jen zboku trefil pravou tyč zlínské branky.

Ve druhé třetině narostly ve vypjatém utkání emoce a atmosféra zhoustla. Zlínským příznivcům ani střídačce se nelíbila série vyloučení domácích, sparťané se snažili soustředit na hru a udržení svého vedení. Navíc mohl po individuální akci Straky zvýšit Jan Marek, nejproduktivnější hráč dlouhodobé části ale bekhendem z těžké pozice netrefil prázdnou branku.

Bříza si vzteky poposkočil

Do třetího dějství vstoupili aktivněji domácí, jejich tlak ale ztroskotával na výborném Břízovi. Nejblíže vyrovnání byl v oslabení Kristek, sparťanský gólman si po zneškodnění jeho dorážky jen vzteky vyskočil v brankovišti a vyčinil nedůraznému Pilařovi.

Sparta dokázala těsné vedení uhájit i při oslabení v závěru třetiny a po výhře 1:0 jí chybí k postupu do semifinále jedno vítězství. Šesté utkání série se bude hrát v čtvrtek v Praze.

Hamé Zlín - Sparta Praha 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branka a nahrávka: 18. O. Kratěna (Chabada). Rozhodčí: Šindler, Turčan - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 10:9. Bez využití. Diváci: 6465.
Zlín: Murín - Hamrlík, Blaťák, Vosátko, Galvas, Nosek, Zubíček - Melenovský, Leška, Gardoň - Okál, Král, Záhorovský - Kristek, Benda, Mokrejš - Barinka, M. Čech, Rachůnek. Trenéři: Bokroš a Stuchlík.
Sparta Praha: Bříza - Ptáček, Toman, Pilař, Jan Hanzlík, Tabaček, Černošek, Stehlík - O. Kratěna, J. Hlinka, Chabada - Netík, Marek, Štrba - Ton, J. Straka, Sivek - Špaňhel, Kašpařík, Langhammer. Trenéři: Výborný a Jelínek
Stav série: 2:3

Reklama

Související témata: