Hlavní obsah

Chomutov piluje přesilovky, Karlovy Vary chtějí být nepříjemným soupeřem

Chomutov

Hned první kolo nového ročníku hokejové extraligy svede k vzájemnému souboji v podkrušnohorském derby celky Chomutova a Karlových Varů. V hráčských kádrech obou celků došlo k velkým změnám, v případě západočeského klubu i k trenérské rošádě. O přípravě týmů na náročnou sezónu se před startem soutěže, která se rozjede v pátek 9. září, vyjádřili asistenti koučů obou stran. Jak chomutovský Jan Šťastný, tak karlovarský Mikuláš Antonik působili v dotyčných klubech i loni, a tak mohou nastínit přednosti i případné slabiny svých týmů.

Foto: HC Energie Karlovy Vary

Karlovarský kouč Jan Tlačil.

Článek

V Chomutově pracuje Jan Šťastný už druhý rok po boku hlavního trenéra Vladimíra Růžičky. „Absolvovali jsme tréninkové cykly, které jsme měli rozplánované podle zaměření na herní prvky. V posledních čtrnácti dnech už pilujeme především hru v přesilovkách a v oslabení. Předtím jsme zkoušeli spoustu hráčů, někteří kluci z kádru byli nemocní. Teď už jsme snad v ideální sestavě vyjma Štěpána Hřebejka, který ale už trénuje a je otázkou několika dní, kdy bude připraven i do utkání," přibližuje Šťastný finální část přípravy.

Co je podle asistenta chomutovskou prioritou? „Polovinu tréninků věnujeme různým variantám a možnostem využití přesilových her. Máme několik druhů signálů po vhazování. Loni to byla trošku naše slabší stránka, proto na nich pracujeme," prozrazuje Šťastný.

Nejzásadnější novinkou je ovšem odchod nejlepšího hráče extraligy z Chomutova do švýcarského Fribourgu. „Je pravda, že už nemáme Romana Červenku, který byl střelcem a ofenzivním tahounem. Ale posilou je naopak hráč z opačného postu sestavy, a tím je brankář Ján Laco. V přípravě se stal důležitým článkem týmu. Věřím, že tak jako byl Červenka loni výraznou oporou, může jít být tentokrát právě Laco," nechal se slyšet asistent.

Antonik: Vyvarovat se chaosu

V Karlových Varech se ujal taktovky nový trenér Jan Tlačil. Letní přípravu vedl ale asistent Mikuláš Antonik, který na jaře pomáhal tehdejšímu trenérovi Karlu Mlejnkovi se záchranou Energie v extralize.

„Kolega Mlejnek skončil, a tak spolupracuji s Honzou Tlačilem. Byť se nám na ledě celkem dařilo, byly ve hře systémové chyby, které někdy pramenily z přemíry snahy a mladické zbrklosti v některých partiích zápasů. I přes výpadky z herního konceptu jsou hráči kondičně připraveni. Mladí kluci rychle regenerují, v tom by neměl být problém," uvažoval Antonik. „Musíme se držet toho, co chceme hrát a vyvarovat se chaosu. Pokud to hráči zvládnou a uvědomí si svou roli po celých šedesát minut, pak můžeme být pro soupeře velice nepříjemní," usoudil asistent.

Karlovy Vary po premiéře v Chomutově přivítají ve druhém kole v neděli 11. září mistrovský Liberec. Pro Bílé Tygry to bude vstup do soutěže, jelikož mají zápas prvního kola s Plzní odložený na pozdější termín. „Víme, že s Libercem půjde o atraktivní duel, ale chceme se naplno koncentrovat na všechny zápasy," dodal Antonik na okraj blížícího se souboje s úřadujícím šampiónem extraligy.

Reklama