Hlavní obsah

Bříza: Sešrouboval jsem se a vyndal náhradní ruce

Důkladnou regeneraci absolvoval po úterním pátém zápase play-off ve Zlíně gólman Sparty Petr Bříz.a. Jednačtyřicetiletý veterán vychytal na ledě soupeře nulu a byl hlavním strůjcem těsného vítězství 1:0. "Uděláme maximum, abychom se nemuseli vracet k sedmému duelu na Valašsko," říká Bříza před čtvrtečním utkáním v Praze v rozhovoru pro Právo.

Článek

Jak moc důležité bylo vaše vítězství v pátém čtvrtfinále hokejového play-off ve Zlíně? Hrozně moc. Byť jsme vyhráli s velkým štěstím 1:0, vedeme teď v sérii 3:2 na zápasy. Psychicky bychom měli mít nad soupeřem navrch. V našem týmu vládne momentálně velká pohoda. Cítíme se silní. To ale v žádném případě neznamená, že máme postup do semifinále v kapse. Zlín nás může ještě pořádně pozlobit. Ve čtvrtek ale uděláme maximum, abychom se nemuseli vracet k sedmému duelu na Valašsko. Ani toho bychom se však určitě neděsili.

Překvapil vás něčím úterní zápas? Zásluhou obou mužstev se hrál parádní hokej, nikoli kouskovaná a padaná. Diváci museli být s úrovní rozhodně spokojeni. Zlíňané nás sice tlačili, ale i my jsme si vypracovali z brejků spoustu šancí. Kdybychom z některé přidali druhý gól, nemuseli jsme se strachovat o vítězství až do konce.

Kdy jste měl největší obavy, že přijdete o čisté konto? Asi pět minut před koncem jsem při naší přesilovce přenechával puk obráncům. Ti se však zřejmě nedomluvili a byla z toho šance pro soupeře. Naštěstí ji neproměnil. V těch chvílích ale ve mně byla malá dušička.

Čím to, že jste po dvou porážkách dokázali vyhrát tři utkání za sebou? V průběhu sezóny se nám moc nedařilo. Byli jsme zatracovaní a vysmívaní. Jeden čas to dokonce vypadalo, že se ani mezi osm nejlepších týmů extraligy nedostaneme. Zhruba od října jsme tudíž pod obrovským tlakem. Ten nás ovšem zocelil. Jsme zvyklí pořád o něco bojovat a dotahovat. Na poslední chvíli jsme proklouzli do play-off a teď si ho užíváme.

Určitě se ale něco změnilo také na ledě. Zlepšili jsme pohyb, výborně bruslíme. Máme šikovné rychlonohé útočníky, kteří se čím dál víc začínají prosazovat.

Už 114 minut jste ve čtvrtfinále neinkasoval. Blíží se to k vašemu rekordu? Kdysi jsem nedostal v extralize gól 207 minut. Tehdy to nějaký čas rekord byl. Individuální statistiky ale nesleduji a nepřikládám jim velký význam. Hokej je kolektivní hra a i moje úterní vychytaná nula je dílem celého mužstva.

Jak jste prožil středeční volný den? Naprosto normálně. Ráno jsem se sešrouboval a vyndal náhradní ruce a nohy. To samozřejmě říkám v nadsázce. V jednačtyřiceti letech však už tělo dostává při náročných zápasech play-off pořádně zabrat.

Budete se moci spolehnout ve čtvrtek v šestém utkání na podporu vyprodané haly? To si nedovolím předpovědět. Snad jsme ale Pražany vítězstvím ve Zlíně na hokej nalákali. Uvědomuji si, že začátek v sedmnáct hodin není pro hlavní město ideální, ale přesto doufám, že si naši příznivci čas udělají. Věřím, že se bude hrát ve skvělé kulise.

Reklama

Související témata: