Hlavní obsah

Extraliga láká fanoušky: návraty hvězd, akční prodloužení i další novinky

Jan Škvor, Libor KalousSport.cz

Návrat řady hvězdných hráčů s reprezentačními zkušenostmi, nový atraktivnější formát prodloužení po vzoru zámořské NHL, ale i úprava samostatných nájezdů ve vyřazovacích bojích. To jsou jen některá lákadla, která nabízí hokejová extraliga, jejíž 24. ročník v samostatné české éře startuje už dnes. Z hlediska historie však půjde o sezónu jubilejní. První soutěžní zápas na našem území se totiž odehrál v lednu 1937, a tak si vedení soutěže i kluby budou v průběhu tohoto ročníku připomínat 80. výročí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký útočník Branko Radivojevič a trenér Filip Pešán.

Článek

Mistrovský Liberec, poražený finalista Sparta, notně posílené Brno či Třinec. To jsou podle hokejových expertů i bookmakerů sázkových kanceláří nejvážnější aspiranti na zisk Masarykova poháru pro vítěze extraligy pro nadcházející ročník.

TOP 10 příchodů do extraligy:
JménoPostOdkudKam
Miroslav BlaťákObránceČerepovec/KHLZlín
Martin EratÚtočníkOmsk/KHLBrno
Petr HubáčekÚtočníkJyväskylä/Fin.Pardubice
Ivan HumlÚtočníkOulu/Fin.Chomutov
Marek KvapilÚtočníkNižněkamsk/KHLBrno
Ondřej NěmecObránceČerepovec/KHLBrno
Jakub PetružálekÚtočníkDyn. Moskva/KHLTřinec
Martin RůžičkaÚtočníkČeljabinsk/KHLTřinec
Tomáš VincourÚtočníkNovosibirsk/KHLBrno
Martin ZaťovičÚtočníkTogliatti/KHLBrno

Brno naposledy vyhrálo domácí titul v roce 1966, a přestože vedení Komety odmítá hlasitě mluvit o mistrovských ambicích, mohutné letní posilování ji k tomu předurčuje. Vždyť příchozí obránce Ondřej Němec či útočníci Martin Erat, Marek Kvapil, Tomáš Vincour nebo Martin Zaťovič jsou hráči, kteří působili nebo ještě stále působí v národním týmu. Posilovaly ale i jiné týmy, ty nejzajímavější přesuny najdete v tabulkách v článku.

„Extraliga do sebe napumpovala obrovský počet jmen a slibuje zajímavou podívanou. Doufáme, že hráči sem nepřišli jen dohrát kariéru, ale chtějí i uspět," říká ředitel soutěže Josef Řezníček.

TOP 10 odchodů z extraligy:
JménoPostOdkudKam
Michal BirnerÚtočníkLiberecČeljabinsk/KHL
Jan BuchteleÚtočníkSpartaJekatěrinburg/KHL
Roman ČervenkaÚtočníkChomutovFribourg/Švýc.
Radek DudaÚtočníkLitvínovFreiburg/Něm.
Jakub JeřábekObráncePlzeňPodolsk/KHL
Rostislav KleslaObránceTřinecbez angažmá
Adam PolášekObránceSpartaNovosibirsk/KHL
Daniel PřibylÚtočníkSpartaCalgary/NHL
David RittichBrankářMl. BoleslavCalgary/NHL
Michal ŘepíkÚtočníkLiberecČeljabinsk/KHL
Pozn.: Útočník Mladé Boleslavi David Výborný ukončil kariéru.

Nejzajímavější novinku, kterou jednomyslně schválily všechny kluby, přichystala extraliga pro prodloužení zápasů v základní části soutěže. Hrát se totiž bude jen se třemi bruslaři na každé straně, což slibuje atraktivní podívanou s mnoha brejkovými situacemi.

„Slibujeme si od toho větší atraktivitu a věříme, že do hlediště i díky tomu přijde více fanoušků. Hra se bude více přelévat ze strany na stranu a duel bude gradovat," neskrývá nadšení Řezníček.

Pakliže ani po pětiminutovém prodloužení nebude znám vítěz, na řadu přijdou samostatné nájezdy. V základní části se třemi exekutory z každého týmu, v play off pak s pěti. Stejně jako v minulé sezóně platí, že ve vyřazovací části soutěže se bude v případě remízy nastavovat 20 minut, od pátých zápasů série se hraje až do rozhodnutí.

TOP 10 přestupů v rámci extraligy (a WSM ligy)
JménoPostOdkudKam
Jiří BurgerÚtočníkVítkoviceKladno
Michal GulašiObránceK. VaryBrno
Jan HanzlíkObránceBrnoMl. Boleslav
*Erik HrňaÚtočníkPlzeňTřinec
Brian IhnacakÚtočníkHradecSparta
Richard JarůšekÚtočníkMl. BoleslavHradec
David StachÚtočníkKladnoPlzeň
*Vladimír SvačinaÚtočníkTřinecLiberec
Petr VampolaÚtočníkLiberecMl. Boleslav
Jan VýtiskObránceLiberecVítkovice
* Hrňa se do Třince vrátil z hostování, Svačina v Liberci hostuje.

Formát extraligy zůstává neměnný, držitel Prezidentského poháru pro vítěze základní části bude znám nejpozději 3. března, mistra a majitele Masarykova poháru poznáme nejpozději 26. dubna. Dva nejhorší celky čeká baráž o udržení se dvěma finalisty druhé nejvyšší soutěže.

Změn ovšem doznal disciplinární řád. Pro zamezení situacím, kdy i nesprávné potrestání hráče vedlo k automatické stopce pro nejbližší utkání, byly zrušeny tresty ve hře. Nejvyšším trestem tak nyní bude pětiminutové vyloučení s osobním trestem do konce utkání, přičemž o případném dalším postihu bude rozhodovat disciplinární komise.

V návaznosti na to byl upraven i sazebník trestů pro jednotlivá provinění. A ještě jedno novum - zatímco až dosud mohli hokejisté obdržet finanční pokutu ve výši deseti procent jejich měsíčního platu jen za nafilmovaný pád, nyní mohou stejnou částku platit i za bodnutí koncem nebo špičkou hokejky, krosček, faul loktem, zásah proti divákům nebo úder hlavou.

Kdo vyhraje nadcházející ročník hokejové extraligy?
Brno
31 %
Sparta
13,1 %
Liberec
7,7 %
Třinec
9,4 %
někdo jiný
38,8 %
Celkem hlasovalo 1699 čtenářů.

Reklama