Hlavní obsah

Září plné hokeje, úterý jako nucené zlo. Extraliga, nebo Světový pohár?

Libor Kalous, Jan ŠkvorSport.cz

Kdo dostane přednost? Extraliga, nebo Světový pohár? Hokejový fanoušek bude v následujících dnech mít dilema. Minimálně ve dvou případech bude národní tým hrát ve stejný den jako extraligové kluby, které v pátek rozjíždějí další sezónu. Přesuny utkání nebyly možné, kluby neprojevily zájem o pauzu v době, kdy bude hrát národní tým v Torontu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci budou mít v září hokeje nezvykle hodně. Kdo si získá jejich přízeň?

Článek

„S Robertem Zárubou (Česká televize) jsme podstoupili debatu vícekrát, upozornili jsme na to kluby, nejvyšší vedení APK, přednesli jsme to na valné hromadě. Kluby to odmítly, že ztráta tří týdnů, kdy by se extraliga nehrála, jim zhustí program ve spolupráci s Champions Hockey League, k tomu tu jsou reprezentační přestávky. Nechtěly k tomu přistoupit, trochu upozadily extraligu a předpokládají, že se začátkem září se soutěž rozběhne a pozornost bude věnována více asi Světovému poháru. Ale extraliga si svého fanouška najde, ona ho má, ten se jí bude věnovat," je přesvědčený Josef Řezníček, ředitel extraligy.

Nepřicházela ani možnost začít dříve, tedy před 9. zářím. Termíny jsou dané, do těch se musí všechno vejít, což při více stranách přináší více problémů.

„Začít dříve? To už vůbec ne, my jsme už měli tolik konfliktů. Některé české týmy hrají v Champions Hockey League, do toho kvalifikace olympijských her. Německé, norské a rakouské kluby nebyly ochotny uvolňovat své hráče. Termíny se zúžily," přiznává Řezníček, že najít ideální rozpis prostě nejde, kalendář se hustí a více dnů než sedm do týdne prostě nedáte.

„My podle pravidel IIHF musíme začít druhý pátek v září a musíme skončit nejpozději týden před mistrovstvím světa. Do toho se musíme se vším vejít - extraliga, Champions League a reprezentace. Také chceme dát klubům nějaké úterý volno, je složité to celé sestavit," rosí se Řezníček při vzpomínce na sestavování hokejového jízdního řádu.

Fanoušci chtějí pátek a neděli

Až přijde olympijský rok, program se ještě více nafoukne. Další jednání s kluby, záležet bude také na souhlasu NHL, zda se hráči ze zámoří zapojí do hry pod pěti kruhy. Přicházela by v úvahu změna hracích extraligových dnů? Hraje se v úterý, pátek a v neděli, čtyři dny ještě zbývají.

„Nemyslím si, máme statistiky a čísla. Divák je jednoznačně fixovaný na pátek a neděli, výjimečně umí přijmout úterý, nucené zlo. Ale když strčíte pondělí, středu a čtvrtek, je zle, fanoušek nepřijde, má jiné aktivity a návštěvy jdou rapidně dolů," hají nastavenou trojici Řezníček.

Další tříštění o fanoušky přichází s fotbalem. Záležitost, která není nová. „Necháváme klubům volnost, ty si volí časy. Většina využívá nedělní odpolední čas, tak, aby mohli chodit i rodiny s dětmi. To jim přináší až 1500 diváků navíc," dodává Řezníček.

Reklama