Hlavní obsah

Za Plzeň bude pálit pravý indián. Yellow Hornovi chybí ranč i vyjížďky na koni

Michal OsobaPrávo

Hokejová Plzeň má novou atrakci. Vedle střelce Nicka Johnsona a bijce Ryana Hollwega se fanoušci těší na další výraznou osobnost ze zámoří. Colton Yellow Horn přichází ze Znojma s vizitkou nejužitečnějšího hráče mezinárodní EBEL a plzeňští Indiáni budou mít v kádru pravého indiána. Rodák z kanadské Alberty má totiž původ v kmeni Černonožců.

Foto: www.hcskoda.cz

Plzeňský útočník Colton Yellow Horn.

Článek
Fotogalerie

Ale to jistě nebyl důvod, proč jste zvolil Plzeň.

(úsměv) To určitě ne. Popravdě, když jsem podepisoval smlouvu, ani jsem nevěděl, že si říkají Indiáni. Ale je to fajn, to logo se mi líbí.

Měl jste po velmi povedené minulé sezóně hodně nabídek?

Ta od Plzně přišla brzy, už v průběhu jara, já to bral jako dobrou příležitost, tak jsem kývnul. Pak se objevily další nabídky, ale já už byl tady domluvený. O Plzni jsem měl samé dobré zprávy, tak jsem nechtěl nic měnit.

V Plzni jste hrál v roce 2005 finále mistrovství světa do 18 let, tehdy jste podlehli týmu USA. Vybavil jste si tu něco z toho zápasu?

Asi jen to, jak mě odváželi na nosítkách. (po srážce s Američanem Justinem Mercierem – pozn. red.) Už je to nějaký pátek, ale ten turnaj byla skvělá zkušenost. Myslím, že jsme bydleli v Praze, z města jsem moc neviděl, teď bude víc času.

Co čekáte od české extraligy? Bude jiná než EBEL?

Myslím, že ano, extraliga je trochu defenzívnější, asi nebudu u tolika gólů, jako jsem byl v minulých letech. Český hokej je i techničtější, ale chytřejší budu po pár zápasech.

Jste připraven i na to, že prostoru na ledě nemusíte mít tolik jako ve Znojmě? V zápase Ligy mistrů se Stavangerem vás trenéři nechali mimo sestavu s odkazem na nedostatečnou fyzičku.

Určitě budu muset bojovat o pozici, rád bych předvedl hned v úvodu sezóny, že můžu být platným hráčem a čas na ledě si zasloužím.

Je pro vás snazší zapadnout do týmu, když jsou v kádru Američané Johnson a Hollweg? Ve Znojmě jste byl ze severní Ameriky sám…

Ale bylo tam pár kluků, kteří v zámoří hráli, stejně jako tady. Je vždycky fajn, když si máte s kým popovídat anglicky, dozvíte se, kam se dá zajít do restaurace…

V češtině už zvládáte hokejovou terminologii?

Myslím, že pochytím aspoň to podstatné, o čem je řeč. A když ne, kluci mi pomůžou.

Jak často se dostanete domů do Kanady?

Jezdím tam každé léto, tak na čtyři měsíce, podle toho, kdy mi skončí sezóna. Ale pokaždé se těším. Nejsem úplně městský typ člověka, v Kanadě máme velkou farmu, užívám si život na venkově.

V Evropě byste tedy po kariéře žít nemohl?

To ne, vždycky se rád vracím domů, tam je nejlíp. Chci být u nás na ranči, v tom mám jasno.

Co vám z domova chybí nejvíc?

Prostě si vyrazit do přírody. Máme ranč a pozemek o rozloze 15 000 akrů (asi 60 kilometrů čtverečních), můžete si kamkoliv vyrazit na koni… I když je pravda, že ve městě má člověk zase všechno po ruce, doma musím jet třeba půl hodiny autem do restaurace.

Jaký je původ vašeho příjmení Yellow Horn (Žlutý roh)?

Když přišli od severu evropští osadníci, dávali původním obyvatelům příjmení odvozená od jejich jmen. Tak vznikl Yellow Horn, Blackwater (Černá voda) nebo Rabbit (Králík), což jsou kluci, kteří teď hrají hokej na Slovensku.

Čím to, že z vašeho kmene pochází tolik hokejistů?

Myslím, že profesionálně nás hraje asi sedm. Je fajn, že čím dál víc lidí odchází do zahraničí, i děti pak vidí, jaký je život mimo naši rezervaci. A věřím, že i my dokážeme po návratu pomoct s rozvojem další generace.

S Juddem Blackwaterem v dresu Nitry jste se potkal dokonce při Lize mistrů. Jste s ostatními hráči z řad původních amerických obyvatel v kontaktu?

Určitě, pocházíme ze stejného místa, snažíme se potkávat, jak to jen jde.

Vy jste před Znojmem hrál i v Japonsku, Maďarsku… Rád poznáváte nové kultury, nebo zkrátka jdete tam, kde se zrovna naskytne práce?

Spíše to druhé, samozřejmě bych se rád někde usadil na víc let. Ale prohlédnu si svět při práci, kterou miluju, těžko si můžu stěžovat. Nikdy nevíte, kdy přijde váš poslední zápas, tak je třeba si hokej užívat.

V Japonsku jste si prý ztěžka zvykal na tamní jídlo, v Česku vám to jde snáz?

Určitě. Já totiž moc nemám rád ryby a suši a to tam bylo skoro všude. Tady máte jídlo bližší tomu, na co jsem byl zvyklý z domova.

Znojmo je vinařskou oblastí, Plzeň městem piva. Co preferujete?

Záleží na příležitosti. Skleničku vína si klidně dám, pivo je tu také výborné. Asi bych zvolil spíš víno, ale během sezóny se člověk stejně snaží alkoholu vyhýbat.

Reklama

Související témata: